30 lat sklepu Eddie’s Meat & Deli Market

bejsment.com 4 godzin temu

Rodzinna firma Eddie’s Meat & Deli Market od 30 lat znana jest w Polonii z tradycyjnych wędlin, domowej kuchni i lokalnych produktów. Sklep, piekarnia i wędzarnia w jednym, to kawałek Polski w Kanadzie.

Eddie’s z rodziną, otwarcie sklepu na 1575 Dundas St. East

Jakie były początki firmy?
Początki firmy to była piwnica i garaż. Mój tata i mama zawsze interesowali się kuchnią i w pewnym momencie zaczęli robić kiełbasy oraz pasztety – początkowo tylko dla siebie. niedługo zaczęło się to rozwijać. Raz znajomi poprosili o trochę wyrobów dla siebie, innym razem kolejni znajomi zapytali, co możemy im przygotować. Zainteresowanie rosło, więc w pewnym momencie rodzice postanowili otworzyć sklep. Pierwszy sklep otworzyliśmy w 1990 roku na rogu Dundas i Camilla pod nazwą Mazowsze. Następnie był nowy sklep na Dundas i Mavis, a w końcu przenieśliśmy się do naszej obecnej lokalizacji – Dundas i Jarrow, blisko Dixie.

Eddie’s to nie tylko sklep, ale również produkcja?
Tak, produkujemy wędliny i prowadzimy kuchnię do produkcji garmażerki, czyli gotowych posiłków. Nie tylko dla Polonii w naszym sklepie, ale także na różne imprezy – wesela, urodziny, zabawy – oraz dla szkół i przedszkoli. Nasza polska kuchnia jest bardzo popularna. Wędzarnia, czyli kiełbasy i wędliny, cieszą się dużym powodzeniem, ale równie popularna jest kuchnia domowa. Mamy też piekarnię na miejscu – wszystko znajduje się w jednym budynku.
Chcemy dostarczać klientom dobre, sezonowe produkty. Na przykład teraz, gdy jest sezon na jagody, robimy jagodzianki. Dostarczamy też posiłki do wielu szkół i przedszkoli. Ciągle staramy się wymyślać coś nowego. w okresie przygotowujemy posiłki z lokalnych składników, które są łatwo dostępne i tańsze. Współpracujemy z lokalnymi farmami w Ontario, prowadzonymi przez sprawdzonych dostawców. Wiemy, jak ważne jest wspieranie lokalnych producentów, którzy uprawiają i hodują w sposób tradycyjny, aby jedzenie było zdrowe i smaczne.
Dostarczamy również posiłki na letnie obozy (summer camps). Wszystko robimy manualnie, z naszych własnych produktów, od naszych dostawców. Dzieci jedzą nasze posiłki i rodzice widzą, iż to jest lepsze – smakuje jak domowe. To nie jest jedzenie z proszku, jak to bywa w innych firmach – u nas wszystko jest świeże.

Kto jest waszymi dostawcami?
Mamy bardzo dobrych i stałych dostawców, którym ufamy. Świeże mięso przychodzi np. z Norpac Family Farms, gdzie zwierzęta karmione są trawą. Inni dostawcy to Harley Farms z Peterborough – stosują metody sustainable farming. Mają krowy, kury, owce i kozy, a wszystkie zwierzęta jedzą naturalną, certyfikowaną paszę z własnych pól.
Bardzo popularne są u nas świeże mięsa oraz wędliny – kury i wieprzowina bez antybiotyków i hormonów. Mięso jest naprawdę doskonałej jakości, a ceny kilka różnią się od zwykłych. Ja na przykład w restauracji nigdy nie zamawiam steka, bo nasze są o wiele lepsze – 4 minuty smażenia z każdej strony i masz perfekcyjnego steka od Eddiego!
Może nie każdy o tym wie, ale oferujecie też zapiekanki?
Tak! Ten polski pomysł stał się już tradycją. Polacy bardzo je lubią, a ostatnio przekonują się do nich także inne narodowości. Oferujemy zapiekanki w różnych smakach: z mięsem, cebulką, kebabem, pomidorami, pieczarkami… Koniecznie trzeba ich spróbować, są świetne.

A co z zupami – jak się mają klasyczne polskie smaki?
Oczywiście mają się dobrze! Bardzo popularny jest kapuśniak, na drugim miejscu flaki. Ale mamy wszystkie tradycyjne polskie zupy: rosół, krupnik, ogórkową, grochową, żurek.

Eddie’s to także świeże warzywa i owoce.
Tak, współpracujemy z farmą pani Olgi – Polki, która bardzo dba o naturalne metody uprawy. Jej warzywa smakują inaczej, bo nie są pryskane. Ziemniaki, pietruszka, marchewka przechowywane są w tradycyjny sposób – kopcowane. Smakują naprawdę wyjątkowo. I co ważne – warzywa z farmy pani Olgi można kupić tylko u nas.
Co chciałabyś powiedzieć osobom, które jeszcze nie były w twoim sklepie?
Zapraszamy wszystkich – z bliska i z daleka – ponieważ mamy bardzo dobry wybór i świetną obsługę. Oferujemy ogromny wybór produktów polskich, ale także z Portugalii, Włoch i Niemiec. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – smaki dzieciństwa, produkty przypominające rodzinne tradycje, a także fajną atmosferę.

Czy jest rzecz od serca, którą chciałabyś przekazać swoim klientom?
Przede wszystkim serdecznie dziękuję za tyle lat współpracy. Mamy wspaniałych klientów od ponad trzydziestu lat, jeszcze od czasów sklepu Mazowsze. Jesteśmy z nimi bardzo zżyci, jak w rodzinie – podobnie jak z naszymi pracownikami. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na trzydziestolecie.

Do Fun Day jeszcze 3 tygodnie,
a więc zapraszamy aby zrobić zakupy w Eddie’s!
Każdy kto wyda $100 lub więcej otrzyma kupon. Prosimy wpisać swoje imię i numer telefonu i umieścić go w urnie. Spośród tych kuponów wylosujemy nagrodę główną: $1,000 w gotówce oraz wiele innych nagród gotówkowych i gift certificates. Ostatnim dniem, kiedy można otrzymać kupon jest piątek 12 września.
Bawmy się razem, smakujmy i wygrywajmy! Już w sobotę 13 września Eddie’s zaprasza serdecznie na Fun Day & BBQ – wyjątkowe spotkanie w naszej społeczności, pełne smaku, zabawy i rodzinnej atmosfery! Czeka na Was grill z pysznymi kiełbaskami i hot dogami , a na deser orzeźwiający ice cream truck. To nie wszystko – przygotowaliśmy photo booth, muzykę oraz różne atrakcje, które sprawią, iż każdy znajdzie coś dla siebie. Będą też zabawne konkursy i gry, takie jak wyścigi czy kulinarne wyzwania, które rozbawią małych i dużych uczestników. Będzie również losowanie nagród!
Całość odbędzie się na bezpiecznym tylnym parkingu, gdzie dzieci będą mogły swobodnie tańczyć, bawić się i korzystać z przygotowanych atrakcji. To idealna okazja, by spędzić czas razem, poznać się bliżej i poczuć prawdziwego ducha wspólnoty!

Z Edytą Kidą
Managerem sklepu Eddie’s Meat & Deli Market
rozmawiał
Maksymilian Buś
————-
Eddie’s Meat & Deli Market
1575 Dundas Str. E. Mississauga,
905-625-9617

Idź do oryginalnego materiału