30 lat przy wspólnym stole! Kultowa zupa z liścia sałaty powraca w jubileuszowej kolekcji na Cookidoo®

kurier-nakielski.pl 5 dni temu

Lipiec to dla marki Thermomix czas wyjątkowy – w tym roku obchodzi 30 lat obecności na polskim rynku. Z tej okazji marka przygotowała jubileuszową kolekcję przepisów „Przyjęcie w ogrodzie”, która stanowi hołd dla wspólnej kulinarnej podróży, powracając do kultowych przepisów, ale w nowoczesnej odsłonie. Ta kolekcja może być świetnym pretekstem do zorganizowania swojego letniego przyjęcia, którego organizacja wymaga przemyślanego podejścia do każdego detalu. Od wyboru odpowiedniego menu, przez dekoracje, aż po logistykę – każdy element ma znaczenie dla sukcesu całej imprezy.

Kluczowym elementem każdego udanego przyjęcia jest odpowiednio dobrane menu. W czasach, gdy goście spodziewają się czegoś więcej niż tradycyjnych kiełbasek z grilla, zaskoczyć można tylko przemyślanym wyborem potraw. To właśnie oryginalne dania często sprawiają, iż spotkanie zostaje w pamięci na długo, a organizatorzy zyskują opinię doskonałych gospodarzy.

Menu, które zachwyci gości

Jednym z najciekawszych trendów tego lata jest powrót do lekkich, warzywnych zup podawanych w małych porcjach jako elegancki początek posiłku.Smacznym punktem jubileuszowej kolekcji „Przyjęcie w ogrodzie” jest zupa krem z zielonej sałaty – kultowy przepis, który był gotowany na pierwszych prezentacjach urządzenia Thermomix® w Polsce w latach 90. i zawojował podniebienia Polaków już 30 lat temu. Ta prosta, ale wyjątkowo delikatna zupa, podawana na ciepło, zachwyca swoją konsystencją i świeżym smakiem – idealna na letnie wieczory. To właśnie ona była jednym z pierwszych przepisów, które pokazywały Polakom niezwykłe możliwości wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego.

Równie spektakularnie prezentuje się tarta z ricottą i kolorowymi pomidorkami, której żywe barwy natychmiast przyciągają wzrok gości. Na grillu sprawdzą się nowatorskie szaszłyki z halloumi i warzyw z pistacjowym pesto – cypryjski ser idealnie nadaje się do grillowania, a aromatyczne pesto dodaje śródziemnomorskiego charakteru. Na słodkie zakończenie doskonale sprawdzi się sernik cytrynowy z bezą szwajcarską – lekki, orzeźwiający i efektowny. Te wszystkie propozycje znajdziemy w jubileuszowej kolekcji „Przyjęcie w ogrodzie” dostępnej na platformie Cookidoo®.

Cookidoo® to cyfrowa platforma z przepisami dostępna na urządzeniach Thermomix®, która rewolucjonizuje sposób planowania i przygotowywania posiłków na co dzień, jak i od święta. Dzięki synchronizacji z wielofunkcyjnym urządzeniem kuchennym każdy przepis automatycznie prowadzi użytkownika krok po kroku przez etapy przepisu.

Atmosfera to podstawa

Udane przyjęcie w ogrodzie to nie tylko dobre jedzenie, ale przede wszystkim wyjątkowa atmosfera, która sprawia, iż goście czują się swobodnie i chętnie zostają dłużej. Kluczem jest stworzenie przestrzeni, która zachęca do rozmów i relaksu. Miękkie oświetlenie – lampki led przeciągnięte między drzewami, lampiony na stołach czy świece w ozdobnych słoikach – natychmiast nadają wieczorowi magiczny charakter. Warto zadbać o komfortowe miejsca do siedzenia: koce piknikowe, poduszki rozrzucone na trawie czy wygodne fotele ogrodowe sprawiają, iż goście mogą się zrelaksować. Muzyka odgrywa równie istotną rolę – delikatna playlista w tle tworzy odpowiedni nastrój, nie zagłuszając jednocześnie rozmów. Nie zapomnij o praktycznych detalach: napoje powinny być zawsze schłodzone, a jedzenie zabezpieczone przed owadami. Te pozornie drobne elementy często decydują o tym, czy przyjęcie będzie udane.

Poznaj jeden z przepisów z najnowszej kolekcji „Przyjęcie w ogrodzie” na platformie Cookidoo®:

Zupa krem z zielonej sałaty

Składniki:

60 g ryżu białego, długoziarnistego
6-8 liści sałaty masłowej
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
700 g wody
250 g mleka (patrz wskazówka)
5 g masła
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM (opcjonalnie)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona

Przygotowanie:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić 1 min/obr. 10.

2. Dodać sałatę, czosnek, wodę, mleko, masło, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, zmiksować 20 s/obr. 8, następnie gotować 9 min/100°C/obr. 2. Zupę krem z liści sałaty podawać z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).

Wskazówka:

  • Mleko można zastąpić taką samą ilością śmietanki UHT 18% tłuszczu lub kwaśnej śmietany 18% tłuszczu.
  • Zupę można podawać z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, udekorowaną porcją śmietany lub natki pietruszki i skropioną oliwą.
  • Przepis „Przyprawa uniwersalna” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Vorwerk Polska

Agnieszka Kołodyńska-Walków Specjalista ds. PR i komunikacji

Idź do oryginalnego materiału