10 powodów dlaczego warto jeść truskawki

dietetykaga.pl 2 lat temu

Sezon na truskawki w pełni. Stragany uginają się o tych czerwonych owoców, a sprzedawcy kuszą nas różnymi odmianami truskawek. Są słodziutkie, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść truskawki? Poniżej 10 powodów, dlaczego warto je włączyć do naszego codziennego menu.

Truskawki są bombą witaminową

Truskawki to prawdziwe źródło witamin. Porcja truskawek dostarczy nam mnóstwa witaminy C, witaminy A, witaminy K oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C, szklanka truskawek uzupełni nasze zapotrzebowanie na witaminę C w 200%(!), a przez to skutecznie podniesie naszą odporność.

Mają kilka kalorii

Truskawki to niskokaloryczne owoce, które mają sporo wody, a przez to kilka kalorii. 100g dostarczy nam jedynie 32 kcal. Dlatego mogą być jedzone przez osoby będące na diecie i liczące kalorie jako przekąska między posiłkami.

Posiadają niski indeks glikemiczny

To bardzo dobra wiadomość dla chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Zaliczane są do owoców jagodowych, które cechują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 25. Nie wywołują wysokich skoków glukozy, po ich spożyciu, więc mogą być spożywane w rozsądnych ilościach przez cukrzyków.

Obniżają ciśnienie krwi

Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu korzystnie wpływają na układ krwionośny i polecane są przy problemach z nadciśnieniem. Ponadto są bogatym źródłem żelaza, wspomagają rozwój krwinek czerwonych oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie.

Korzystnie wpływają na mózg

Ponieważ zawierają fitochemikalia i przeciwutleniacze, zmniejszają ilość wolnych rodników. Przez to dobrze wpływają na nasz mózg, zapobiegając chorobom wieku starszego tj. demencji i utraty pamięci.

Wzmacniają kości i stawy

Dieta bogata w truskawki zawiera wapń i mangan potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Mangan nie tylko sprzyja lepszemu wchłanianiu wapnia, ale też pomaga w budowie i naprawie kruchych kości i stawów.

Zapobiegają chorobom oczu

Zawarta w truskawkach witamina A, C i liczne przeciwutleniacze chronią przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej oraz ślepocie wieku starczego.

Zapobiegają rozwojowi raka

Truskawki zawierają kwercetynę, beta-karoten, kemferol i witaminę C. Składniki te zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, a flawonoidy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na zdrowie komórek.

Regenerują i odżywiają włosy

Miedź, kwas foliowy, witamina B i magnez to grupa witamin zawarta w truskawkach, która wzmocni nasze włosy. Regularne spożycie truskawek nie tylko odżywi i zregeneruje nasze włosy, ale też zapobiegnie ich wypadaniu. Włosy staną się zdrowe, lśniące i mocne.

Balsam dla skóry

Owoc truskawki wykorzystywany jest także jako w kosmetyce. Zawarty w nim alfa-hydrokwas oczyści skórę i ułatwi usuwanie martwego naskórka. Ponadto dzięki zawartości kwasu salicylowego i elagowego może zmniejszyć przebarwienia i plamy na skórze oraz zapobiega powstawaniu trądziku.

Teraz już wiemy, dlaczego warto jeść truskawki. Jedzmy je jak najczęściej, pamiętając o ich prozdrowotnych adekwatnościach. A gdyby zabrakło nam pomysłów na ich wykorzystanie, możemy spróbować różnych innych przepisów w postaci koktajlu z truskawek, owsianki z truskawkami i bananem, letniej sałatki z rukolą i truskawkami czy biszkoptu z truskawkami.

Idź do oryginalnego materiału