Truskawki są bombą witaminową
Truskawki to prawdziwe źródło witamin. Porcja truskawek dostarczy nam mnóstwa witaminy C, witaminy A, witaminy K oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C, szklanka truskawek uzupełni nasze zapotrzebowanie na witaminę C w 200%(!), a przez to skutecznie podniesie naszą odporność.
Mają kilka kalorii
Truskawki to niskokaloryczne owoce, które mają sporo wody, a przez to kilka kalorii. 100g dostarczy nam jedynie 32 kcal. Dlatego mogą być jedzone przez osoby będące na diecie i liczące kalorie jako przekąska między posiłkami.
Posiadają niski indeks glikemiczny
To bardzo dobra wiadomość dla chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Zaliczane są do owoców jagodowych, które cechują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 25. Nie wywołują wysokich skoków glukozy, po ich spożyciu, więc mogą być spożywane w rozsądnych ilościach przez cukrzyków.
Obniżają ciśnienie krwi
Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu korzystnie wpływają na układ krwionośny i polecane są przy problemach z nadciśnieniem. Ponadto są bogatym źródłem żelaza, wspomagają rozwój krwinek czerwonych oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie.
Korzystnie wpływają na mózg
Ponieważ zawierają fitochemikalia i przeciwutleniacze, zmniejszają ilość wolnych rodników. Przez to dobrze wpływają na nasz mózg, zapobiegając chorobom wieku starszego tj. demencji i utraty pamięci.
Wzmacniają kości i stawy
Dieta bogata w truskawki zawiera wapń i mangan potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Mangan nie tylko sprzyja lepszemu wchłanianiu wapnia, ale też pomaga w budowie i naprawie kruchych kości i stawów.
Zapobiegają chorobom oczu
Zawarta w truskawkach witamina A, C i liczne przeciwutleniacze chronią przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej oraz ślepocie wieku starczego.
Zapobiegają rozwojowi raka
Truskawki zawierają kwercetynę, beta-karoten, kemferol i witaminę C. Składniki te zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych, a flawonoidy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na zdrowie komórek.
Regenerują i odżywiają włosy
Miedź, kwas foliowy, witamina B i magnez to grupa witamin zawarta w truskawkach, która wzmocni nasze włosy. Regularne spożycie truskawek nie tylko odżywi i zregeneruje nasze włosy, ale też zapobiegnie ich wypadaniu. Włosy staną się zdrowe, lśniące i mocne.
Balsam dla skóry
Owoc truskawki wykorzystywany jest także jako w kosmetyce. Zawarty w nim alfa-hydrokwas oczyści skórę i ułatwi usuwanie martwego naskórka. Ponadto dzięki zawartości kwasu salicylowego i elagowego może zmniejszyć przebarwienia i plamy na skórze oraz zapobiega powstawaniu trądziku.
Teraz już wiemy, dlaczego warto jeść truskawki. Jedzmy je jak najczęściej, pamiętając o ich prozdrowotnych adekwatnościach. A gdyby zabrakło nam pomysłów na ich wykorzystanie, możemy spróbować różnych innych przepisów w postaci koktajlu z truskawek, owsianki z truskawkami i bananem, letniej sałatki z rukolą i truskawkami czy biszkoptu z truskawkami.