10 powodów, dlaczego warto jeść jeżyny?

dietetykaga.pl 2 lat temu

Jeżyny to kolejne owoce leśne obok malin, jagód czy borówek. Należą do stosunkowo małych czarnych owoców przypominających wyglądem maliny o cierpkim smaku. Mają liczne działania prozdrowotne, dzięki występującym w nich przeciwutleniaczom. Oto lista 10 powodów, dlaczego warto jeść jeżyny.

Jeżyna polecana na odporność.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, podniosą naszą odporność. Jedna filiżanka tego owocu zaspokoi połowicznie nasze zapotrzebowanie na witaminę C (w ilości 31mg). Nie zapominajmy, iż witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu nie tylko w skórze, ale także w tkance łącznej, kościach czy naczyniach krwionośnych.

Spowalnia procesy utraty pamięci

Jeżyna nie tylko spowalnia procesy utraty pamięci związane z wiekiem, ale również poprawia pracę mózgu. To zasługa obecności antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i poprawiają pracę neuronów w mózgu.

Jeżyna ważna dla naszych kości

Zawarty w jeżynach mangan wpływa korzystnie na nasze kości, przeciwdziałając osteoporozie. Odgrywa wraz z witaminą C kluczową rolę w tworzeniu kolagenu. Jeżyny są niezastąpione dla osób cierpiących na zapalenie stawów i choroby zwyrodnieniowe. Ciekawostką jest, iż niwelują krwiaki spowodowane bezpośrednim urazem.

Obniża poziom cukru we krwi

Jeżyna jest odpowiednia dla cukrzyków i chorujących na insulinooporność ze względu na niski indeks glikemiczny wynoszący 25. Cierpiący na te choroby mogą więc spożywać jeżyny choćby codziennie.

Jeżyna odchudza

Niezastąpione przy odchudzaniu, ze względu na niskokaloryczność. Jedna szklanka jeżyn dostarczy nam jedynie około 60 kcal. Oprócz tego jeżyny zawierają sporo błonnika, za pomocą którego poczujemy się szybciej najedzeni. 100g jeżyn dostarczy nam go aż 5g.

Jeżyny korzystne przy nowotworach

Jeżyny mogą być spożywane przez osoby borykające się z chorobą nowotworową. Występujące w nich przeciwutleniacze mogą skutecznie łagodzić szkodliwe skutki chemioterapii oraz wykazują działanie ochronne na komórki.

Źródło żelaza

Jeżyny pomagają w leczeniu anemii. Ponieważ zawierają żelazo i magnez, korzystnie wpływają na czerwone krwinki i nasze serce. Magnez zawarty w tych owocach łagodzi objawy stresu i przemęczenia. Warto sięgać po jeżyny, które w 100g zawierają aż 20mg tego pierwiastka.

Jeżyny dobre dla naszych zębów i dziąseł

Są polecane przez dentystów. Badania pokazują, iż działają nie tylko przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na jamę ustną, ale pozwalają też dokładnie oczyścić dziąsła i wzmocnić zęby za sprawą obecnej w jeżynach witaminy C.

Zwalczą objawy przeziębienia

Jeżyny pomagają przy przeziębieniu, zwalczając gorączkę i łagodząc kaszel. Obecne w jeżynach przeciwutleniacze atakują bezpośrednio wirusy i bakterie, powodując, iż szybciej powrócimy do zdrowia.

Niezastąpiona w krzepnięciu krwi

Obecna w jeżynach witamina K wspomaga proces krzepnięcia krwi. Jest niezastąpiona w mineralizacji kości i zapobiega ich łamaniu. Osoby cierpiące na brak tej witaminy mogą mieć trudności w gojeniu się siniaków, a kobiety cierpieć na obfitsze miesiączki.

Pamiętajmy więc o prozdrowotnych adekwatnościach tych “czarnych malin” i cieszmy się nimi tak długo, jak to możliwe.

Idź do oryginalnego materiału