Masz dość schabowych i mielonych? Wegetariańska wersja wcale nie musi być nudna, więc jeżeli szukasz oryginalnego pomysłu na dodatek do ziemniaków, ten przepis jest dla ciebie. Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe. Przygotowanie obiadu nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Dlaczego warto jeść młodą kapustę? Nie tylko dobrze smakuje, ale i jest bardzo zdrowa
Młoda kapusta to skarbnica składników odżywczych. Jak podaje portal medonet.pl, jest bogata w witaminy C, A i E, które są silnymi antyoksydantami oraz witaminy K i B. Stanowi również źródło żelaza, kwasu foliowego, wapnia, potasu i błonnika, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i wspomaga metabolizm. 100 g młodej kapusty zawiera tylko 33 kcal.
Jak zrobić kotleciki z młodej kapusty? Świetnie sprawdzą się na obiad, jak i lunch
Kotleciki możesz podawać z dipem, ale dobrze będą smakowały z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Aby je zrobić, potrzebujesz:
główkę młodej kapusty,
marchewkę,
dużą cebulę,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki śmietany 12 proc.,
łyżkę majonezu,
świeżą natkę pietruszki,
sól oraz pieprz do smaku.
Zanim przejdziesz do przygotowywania kotlecików, kapustę poszatkuj, posól i odstaw na 10 do 15 minut, aby puściła sok. Po upływie tego czasu odciśnij nadmiar wody.
Zetrzyj marchew na tarce i włóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, majonez oraz śmietanę. Wymieszaj całość.
Do miski włóż kapustę i ponownie przemieszaj, a potem dopraw do smaku i dorzuć posiekaną natkę. Pamiętaj, iż masa powinna mieć jednolitą i lepką konsystencję. Formuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Najlepsze kotlety to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.