Musisz ograniczyć kofeinę, ale nie wyobrażasz sobie dnia bez "małej czarnej"? Sięgnij po kawę żołędziową, czyli zdrową, polską alternatywę dla tradycyjnej kawy, o której w XXI wieku prawie zapomniano, choć nasi pradziadkowie jeszcze 150 lat temu chętnie pili ją przy każdej okazji.
Ten dawny napój nie pobudza, więc możesz pić go choćby przed snem. Ma głęboki, korzenno-orzechowo-zbożowy aromat, niską kwasowość i jest łagodny dla żołądka oraz serca. Działa też jak delikatna "miotełka" dla jelit, a to tylko niewielka część jego adekwatności prozdrowotnych.
Zdrowsza alternatywa dla kawy. Nie zawiera kofeiny i nie pobudza, więc możesz pić ją przed snem
Kawa żołędziowa była dobrze znana naszym przodkom jeszcze w XVIII wieku, a w XIX wieku i podczas wojny zyskała sporą popularność. Początkowo pito ją przede wszystkim na wsiach, bo była tanim zamiennikiem znacznie droższej i trudnodostępnej kawy z ziaren.
Dziś prawie nikt jej nie zna, choć zaczyna wracać do łask smakoszy, którzy doceniają jej naturalny skład, całkowity brak kofeiny i liczne adekwatności prozdrowotne. To idealny napój dla osób, które chodzą późno spać i lubią pić "małą czarną" wieczorami. Nie pobudza, więc można po nią sięgać bez ryzyka bezsennej nocy.
Jak smakuje kawa żołędziowa? choćby lepiej od "małej czarnej"
Kawa żołędziowa ma charakterystyczny orzechowo-korzenno-zbożowy smak. Można w niej także wyczuć lekko karmelowe nuty. Ma także głęboki aromat, a jej gorycz jest dość ziemista. Jej "body" jest gęste i pełne, co sprawia, iż w ustach może wydawać się kawowa.
Jakie są adekwatności kawy żołędziowej? Działa jak miotełka na jelita i jest bezpieczna przy nadciśnieniu
Kawa żołędziowa nie zawiera kofeiny, więc nawet osoby z nadciśnieniem mogą ją pić. Dostarcza też sporej dawki potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Wspiera również układ trawienny (z uwagi na taniny działa łagodnie ściągająco, więc może okazać się zbawienna przy problemach żołądkowych).
Kawa żołędziowa syci, więc może być dobrym wyborem na diecie. Ma adekwatności przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu. Działa jak delikatna miotełka na jelita, wspierając ich oczyszczanie. A także wspomaga oczyszczanie wątroby.
Jak zrobić kawę żołędziową? Dokładnie tak samo jak zwykłą
Kawę żołędziową parzy się dokładnie tak samo jak zwykłą "małą czarną". Najlepiej kupić gotowe, oczyszczone, palone i zmielone żołędzie. Wówczas wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki mieszanki do filiżanki albo kubka.
Następnie zalej ją gorącą wodą i poczekaj 5-10 minut. Kawa żołędziowa świetnie komponuje się z mlekiem, miodem, cynamonem, czekoladą czy wanilią. Ciemne kakao również dobrze się sprawa, bo dodaje jej interesującego smaku.
Zobacz też:
Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, iż ugotujesz go "po japońsku"
O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie
Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. najważniejszy jest 1 składnik











