Na wielkanocnych stołach w województwie podlaskim królują dwie zupy o bogatej historii i wyjątkowym charakterze: żurek i barszcz biały. Dla wielu osób to jedno danie noszące dwie różne nazwy. A jednak różnią się znacząco. Mają odmienny smak i aromat, a wszystko za sprawą podstawowego składnia – zakwasu! To właśnie zakwas decyduje, czy na naszych talerzach zagości intensywna kwaśność żytniego żurku, czy też subtelna łagodność barszczu białego na bazie pszennej mąki. Barszcz biały czyli tradycyjne danie z naszego regionu to zupa często serwowana w naszych domach. Powstaje on na bazie wywaru z wołowych kości, wzbogaconego aromatem białej kiełbasy i wędzonki. Długo gotowana włoszczyzna, cebula, liście laurowe i ziele angielskie nadają mu głębi smaku, który ostatecznie podkreśla dodatek zakwasu pszennego. Do zupy dodawana jest śmietana, które dodaje kremowej konsystencji, a do zupy dodawana jest na sam koniec szczypta majeranku. Podawany jest z jajkiem na twardo, białym serem czy pajdą chrupiącego chleba na zakwasie i stanowi kwintesencję wielkanocnej tradycji. Żurek jest bardziej wytrwany. Jego niepowtarzalny, kwaśny smak zawdzięcza głównie zakwasowi żytniemu. A ten z kolei powstaje przez fermentację mąki żytniej z dodatkiem czosnku i przegotowanej
Żurek czy barszcz biały? Dwa smaki podlaskiej tradycji
dziendobrybialystok.pl 4 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Żurek czy barszcz biały? Dwa smaki podlaskiej tradycji
Powiązane
Polecane
Jaki chleb dla starszych ludzi?
13 godzin temu
Z czym mogą wiązać się zawroty głowy?
20 godzin temu
Ile można zjeść jajek na Wielkanoc? Dietetyk ostrzega
20 godzin temu
Co zrobić z igłami po insulinie?
1 dzień temu