Na wielkanocnych stołach w województwie podlaskim królują dwie zupy o bogatej historii i wyjątkowym charakterze: żurek i barszcz biały. Dla wielu osób to jedno danie noszące dwie różne nazwy. A jednak różnią się znacząco. Mają odmienny smak i aromat, a wszystko za sprawą podstawowego składnia – zakwasu! To właśnie zakwas decyduje, czy na naszych talerzach zagości intensywna kwaśność żytniego żurku, czy też subtelna łagodność barszczu białego na bazie pszennej mąki. Barszcz biały czyli tradycyjne danie z naszego regionu to zupa często serwowana w naszych domach. Powstaje on na bazie wywaru z wołowych kości, wzbogaconego aromatem białej kiełbasy i wędzonki. Długo gotowana włoszczyzna, cebula, liście laurowe i ziele angielskie nadają mu głębi smaku, który ostatecznie podkreśla dodatek zakwasu pszennego. Do zupy dodawana jest śmietana, które dodaje kremowej konsystencji, a do zupy dodawana jest na sam koniec szczypta majeranku. Podawany jest z jajkiem na twardo, białym serem czy pajdą chrupiącego chleba na zakwasie i stanowi kwintesencję wielkanocnej tradycji. Żurek jest bardziej wytrwany. Jego niepowtarzalny, kwaśny smak zawdzięcza głównie zakwasowi żytniemu. A ten z kolei powstaje przez fermentację mąki żytniej z dodatkiem czosnku i przegotowanej
Żurek czy barszcz biały? Dwa smaki podlaskiej tradycji
dziendobrybialystok.pl 3 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Żurek czy barszcz biały? Dwa smaki podlaskiej tradycji
Powiązane
Polecane
Kurkuma to prozdrowotny składnik naszej diety
1 godzina temu
Kiedy leki szkodzą? Konsultacje w Podlaskim Oddziale NFZ
1 godzina temu
Szamotuły przyładem - ministerstwo rozszerza pilotaż
15 godzin temu
Jak rozpoznać, iż kot ma problemy z trawieniem?
17 godzin temu
Ozempic i Wegovy – ważne rozróżnienie wskazań klinicznych
19 godzin temu