Dania z fasoli, grochu i soczewicy to nie moda. To rdzeń cypryjskiej kuchni, jak przypomina Marilena Joannides – mięso pojawiało się tylko w niedziele, a przez resztę tygodnia królowały warzywa strączkowe, oliwa, zioła i chleb. Ta biedna kuchnia z konieczności okazała się zdrowa, pożywna i ponadczasowa.
Dziś coraz więcej osób – także wśród Polaków zamieszkałych na Cyprze – wraca do tych smaków. I to nie z ideologii, ale dlatego, iż to po prostu smakuje.
15 cypryjskich dań wegańskich:
- Louvi – fasola z czarnym oczkiem z oliwą i cytryną
- Louvi me kolokasi – fasola z kolokazją w pomidorach
- Fakes – soczewica duszona z cebulą i oliwą
- Revithia – duszona ciecierzyca z ziołami
- Fava – purée z żółtego grochu z oliwą
- Hummus – pasta z ciecierzycy z tahini i czosnkiem
- Fasolia yiahni – biała fasola w pomidorach
- Pilafi me fakes – ryż z soczewicą i przyprawami
- Koupes – smażony bulgur z pieczarkami, cebulą i ziołami
- Kolokasi me fakes – taro z soczewicą i koperkiem
- Salata me revithia – sałatka z ciecierzycy z pietruszką
- Fasolia salata – sałatka z białej fasoli i cytryny
- Moutzendra – duszona fasola z pomidorami i cebulą
- Kokkinista me fakes – soczewica z cynamonem i pomidorami
- Soupa me kritharaki – zupa z ciecierzycy i drobnym makaronem
Polacy też wracają do prostoty
Robert Makłowicz powiedział kiedyś, iż prawdziwa kuchnia Cypru zaczyna się od oliwy i fasoli – i miał rację.
FAQ
Czy dania wegańskie są łatwe do znalezienia w tawernach?
Tak – wystarczy poprosić o dania postne („nistisima”) lub warzywne.
Czy cypryjskie strączki są inne niż w Polsce?
Tak – mają inną konsystencję i często intensywniejszy smak.