Zupa z soczewicy, fasola z cytryną… Tak jadło się na Cyprze zanim pojawili się turyści

cypr24.eu 4 godzin temu

Dania z fasoli, grochu i soczewicy to nie moda. To rdzeń cypryjskiej kuchni, jak przypomina Marilena Joannides – mięso pojawiało się tylko w niedziele, a przez resztę tygodnia królowały warzywa strączkowe, oliwa, zioła i chleb. Ta biedna kuchnia z konieczności okazała się zdrowa, pożywna i ponadczasowa.

Dziś coraz więcej osób – także wśród Polaków zamieszkałych na Cyprze – wraca do tych smaków. I to nie z ideologii, ale dlatego, iż to po prostu smakuje.

15 cypryjskich dań wegańskich:

  1. Louvi – fasola z czarnym oczkiem z oliwą i cytryną
  2. Louvi me kolokasi – fasola z kolokazją w pomidorach
  3. Fakes – soczewica duszona z cebulą i oliwą
  4. Revithia – duszona ciecierzyca z ziołami
  5. Fava – purée z żółtego grochu z oliwą
  6. Hummus – pasta z ciecierzycy z tahini i czosnkiem
  7. Fasolia yiahni – biała fasola w pomidorach
  8. Pilafi me fakes – ryż z soczewicą i przyprawami
  9. Koupes – smażony bulgur z pieczarkami, cebulą i ziołami
  10. Kolokasi me fakes – taro z soczewicą i koperkiem
  11. Salata me revithia – sałatka z ciecierzycy z pietruszką
  12. Fasolia salata – sałatka z białej fasoli i cytryny
  13. Moutzendra – duszona fasola z pomidorami i cebulą
  14. Kokkinista me fakes – soczewica z cynamonem i pomidorami
  15. Soupa me kritharaki – zupa z ciecierzycy i drobnym makaronem

Polacy też wracają do prostoty

Robert Makłowicz powiedział kiedyś, iż prawdziwa kuchnia Cypru zaczyna się od oliwy i fasoli – i miał rację.

FAQ

Czy dania wegańskie są łatwe do znalezienia w tawernach?
Tak – wystarczy poprosić o dania postne („nistisima”) lub warzywne.

Czy cypryjskie strączki są inne niż w Polsce?
Tak – mają inną konsystencję i często intensywniejszy smak.

Idź do oryginalnego materiału