Ostatnio faszerujemy się różnymi dziwnymi sokami i miksturami, więc postanowiłam zrobić na jutro coś w miarę zdrowego. Na wstępie od razu zaznaczam, iż nie wolno pomijać szczypiorku, jest tutaj niezbędny. Myślałam, iż zupa wyjdzie trochę mdła, ale nic z tych rzeczy. Porządnie ją doprawcie, dodajcie szczypior i będzie gitara. Zawekowałam sobie jeden dodatkowy słoik, na dzień lenia. Tak, mnie również takie momenty czasem dopadają.
W sezonie można oczywiście użyć świeżego kalafiora, trzeba go tylko dłużej podgotować. 

Składniki:
1,5 l wody 
1 opakowanie mrożonego kalafiora  
3 ziemniaki 
2 korzenie pietruszki 
pół małego selera 
biała część pora 
2 ząbki czosnku 
pęczek szczypiorku 
1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
mały kubek jogurtu naturalnego 
1 liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
sól 
pieprz 
olej rzepakowy 
(przepis na 4-5 porcji)  
Ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w średniej wielkości kostkę, por i czosnek w półplasterki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 4 minuty. Do garnka wlewamy gotującą wodę, wrzucamy przesmażone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony pieprz, całość gotujemy jakieś 3 minuty (do miękkości wszystkich warzyw). Zupę podajemy z łyżką jogurtu i poszatkowanym szczypiorkiem. 

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











