Tajlandia to raj dla smakoszy pikantnej i wyrazistej kuchni. Nie musisz jednak jechać tam, by cieszyć się tajskimi smakami. Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tradycyjną tajską zupę z mleczkiem kokosowym, którą zrobisz bez problemu w domu! Oto zupa tajska z kurczakiem.
Tajska zupa z kurczakiem
Dania tajskie to nie tylko bogactwo smaku i kultury. Są one przygotowywane tak, by dostarczyć do naszego organizmu niezbędne składniki odżywcze. W tajskiej kuchni znajdziesz się przede wszystkim mleczko kokosowe oraz charakterystyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, galangal czy tajska bazylia. Oprócz tego w daniach głównych nie może zabraknąć chudego mięsa lub owoców morza, tofu oraz szeregu świeżych warzyw, które są bogatym źródłem błonnika i wielu witamin cennych dla naszego organizmu.
Na pierwszy rzut oka przygotowanie zupy tajskiej w domu może wydawać się trudne. Nie tak łatwo jest wydobyć bogactwo smaków i przygotować taką zupę, której nie powstydziłby się tajski kucharz. Z naszym przepisem jest to jednak możliwe!
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 100 gramów makaronu ryżowego
- marchewka
- czerwona papryka
- ½ cebuli
- łyżeczka oleju kokosowego
- puszka mleczka kokosowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka sosu sojowego
- 3 cm świeżego imbiru
- garść pokrojonych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- czerwona pasta curry (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim czosnek, cebulę, imbir, paprykę, marchewkę i pieczarki.
- Do wcześniej przygotowanego bulionu dodaj odmierzoną ilość pasty curry, sosu sojowego oraz sosu rybnego.
- Wlej mleczko kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do garnka warzywa oraz pokrojone w kostkę mięso z kurczaka.
- Całość gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i podawaj go z zupą. Smacznego!
Zobacz pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Więcej filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube: