ZUPA POROWO – ZIEMNIACZANA Z GRZANKAMI

basiaszmydt.pl 1 miesiąc temu

Zupa porowa – ziemniaczana z grzankami to jedna z najprostszych zup, jakie można sobie ekspresowo ugotować. Kremowa, aromatyczna, wyrazista w smaku i .. tania! Zrobisz ją w niecałe pół godziny. Zamiast grzankami możesz posypać ją prażonymi ziarnami słonecznika, dyni albo usmażonymi w głębokim tłuszczu plasterkami ziemniaków. Oto przepis. Jest banalnie prosty i zaskakujący, bo pory, masło, ziemniaki, czosnek i odrobina przypraw to połączenie wprost doskonałe. Przekonaj się sama.

Zupa porowo – ziemniaczana z grzankami – przepis

  • 2 pory
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu (możesz użyć 1,5 l wody i 1,5 łyżeczki bulionu ze słoiczka)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • 3 łyżki parmezanu
  • opcjonalnie listki świeżego tymianku

Grzanki:

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła

Pory pokrój w piórka, a ziemniaki w niewielką kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i masło, dodaj listki laurowe, a następnie wrzuć pory, ziemniaki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszaj wszystko dokładnie i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion (powinien być lekko słony), dodaj przyprawy (oprócz soli) i gotuj zupę, aż ziemniaki będą miękkie. Wyłącz zupę i odlej 1/3 garnka do naczynia blendera. Zmiksuj na gładki krem i wlej z powrotem do garnka. Dopraw zupę solą, dodaj do niej parmezan i śmietankę.

Kromki czerstwego pieczywa pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z masłem. Posyp je w trakcie podsmażania czosnkiem w proszku.

Zupa porowa – ziemniaczana z grzankami najlepiej smakuje następnego dnia.

POLECAM CI TEŻ TEŻ TEN BULION UZDRAWIAJĄCY, CZYLI PODKRĘCONY PRZYPRAWAMI I DODATKAMI ROSÓŁ. JEST IDEALNY NA TEN JESIENNO – ZIMOWY SEZON.

Idź do oryginalnego materiału