Zupa porowa – ziemniaczana z grzankami to jedna z najprostszych zup, jakie można sobie ekspresowo ugotować. Kremowa, aromatyczna, wyrazista w smaku i .. tania! Zrobisz ją w niecałe pół godziny. Zamiast grzankami możesz posypać ją prażonymi ziarnami słonecznika, dyni albo usmażonymi w głębokim tłuszczu plasterkami ziemniaków. Oto przepis. Jest banalnie prosty i zaskakujący, bo pory, masło, ziemniaki, czosnek i odrobina przypraw to połączenie wprost doskonałe. Przekonaj się sama.
Zupa porowo – ziemniaczana z grzankami – przepis
- 2 pory
- 5-6 ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu (możesz użyć 1,5 l wody i 1,5 łyżeczki bulionu ze słoiczka)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól do smaku
- 3 łyżki parmezanu
- opcjonalnie listki świeżego tymianku
Grzanki:
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
Pory pokrój w piórka, a ziemniaki w niewielką kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i masło, dodaj listki laurowe, a następnie wrzuć pory, ziemniaki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszaj wszystko dokładnie i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion (powinien być lekko słony), dodaj przyprawy (oprócz soli) i gotuj zupę, aż ziemniaki będą miękkie. Wyłącz zupę i odlej 1/3 garnka do naczynia blendera. Zmiksuj na gładki krem i wlej z powrotem do garnka. Dopraw zupę solą, dodaj do niej parmezan i śmietankę.
Kromki czerstwego pieczywa pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z masłem. Posyp je w trakcie podsmażania czosnkiem w proszku.
Zupa porowa – ziemniaczana z grzankami najlepiej smakuje następnego dnia.