Za każdym razem, kiedy pieczesz makowiec, jego "skórka" pęka? Prawdopodobnie zapominasz o jednej z paru ważnych zasad. Poznaj sprawdzone, domowe triki, dzięki którym drożdżowe ciasto wyjdzie pyszne i bez pęknięć.
REKLAMA
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Makowiec, który zawsze się udaje: Nie będzie pękać, jeżeli zastosujesz te ważne zasady
Jedną z najistotniejszych zasad, których musimy przestrzegać, by makowiec nie popękał, jest to, by przed tworzeniem ciasta dokładnie przesiać mąkę. jeżeli odpowiednio ją napowietrzymy, deser będzie aksamitny, a konsystencja na tyle lekka, iż "skórka" po upieczeniu nie popęka. Samo ciasto powinniśmy ugniatać manualnie, zwracając uwagę na to, czy mamy odpowiednio ciepłe dłonie. Dzięki wyższym temperaturom makowiec lepiej wyrośnie, a ciasto będzie bardziej giętkie i elastyczne. Ugniatanie powinno trwać minimum kwadrans, ale im dłużej urabiamy masę, tym lepiej. Gdy zostawiamy całość do wyrośnięcia, zadbajmy również o to, by miejsce to było dobrze ogrzane i pozbawione przeciągów. Trzymając się tych wskazówek, na pewno przyrządzimy idealnego makowca. Warto także skorzystać ze sprawdzonego przepisu.
Przepis na najprostszy makowiec dla "leniwych". Tak gwałtownie zrobisz masę makową samodzielnie
Podstawą pysznego makowca jest masa, którą go wypełniamy. Nie jest ona trudna w wykonaniu, choć będziemy potrzebować odrobiny cierpliwości i parę ważnych składników. Na początek zaopatrzmy się w 200 gramów mielonego niebieskiego maku, pół szklanki rodzynek, pół szklanki orzechów włoskich, kilka łyżek miodu, 40 gramów masła, 100 gramów skórki pomarańczowej, garść żurawiny oraz kilka suszonych śliwek. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem jeszcze dzień przed przyrządzaniem masy. Przez noc zdąży się namoczyć, a kolejnego dnia odsączymy go na ściereczce bawełnianej. W garnku rozpuszczamy masło, miód oraz posiekane bakalie z orzechami. Całość dokładnie mieszamy na wyłączonym gazie i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy również kupić gotową masę makową, co zaoszczędzi nam ogrom czasu. Teraz pora przejść do przygotowania ciasta drożdżowego.
Masa makowa to połowa sukcesu. Pora na przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy pół kilograma przesianej mąki tortowej, 150 gramów cukru, dwa opakowania drożdży po 16 gramów, dwa żółtka, jedno całe jajko, 120 gramów roztopionego masła, 150 mililitrów podgrzanego mleka oraz skórkę cytrynową. Suche składniki dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając mleko oraz dodając roztopione masło. Na koniec rzucamy jajka i zagniatamy całość. Po wyrobieniu odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy masę na pół i wałkujemy na dwa prostokątne placki o grubości około 3 milimetrów. Zostawiamy je na 15 minut, po czym układamy po równo połowę masy makowej, pozostawiając nieco miejsca na brzegach. Ciasto zawijamy w rolady i smarujemy białkiem. Makowiec pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu dekorujemy skórką cytrynową.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.