Mamy chyba rekord. Zupę, którą Wam dziś przedstawiam, robiłam jakieś 20 minut. Ten przepis pochodzi z bloga rngkitchen. Sama przyjemność robić takie cuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie.

Składniki:
1 l wody 
3 średnie ziemniaki 
1 marchewka 
1 czerwona papryka 
biała część pora 
2 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów krojonych 
1 puszka białej fasoli 
1 liść laurowy 
2 ziarna ziela angielskiego 
1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 
sól 
pieprz 
olej rzepakowy 
oliwa extra virgin (opcjonalnie) 
(przepis na 4-5 porcji)   
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, pora w półplasterki, smażymy na wolnym ogniu na oleju jakieś 2 minuty. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, znowu wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę i pomidory, gotujemy 5 minut, dorzucamy fasolę z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą. 

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











