Szybka zupa pomidorowa na wczorajszym rosole z lanymi kluskami, którą uwielbiają dzieci. Moja pomidorówka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Smakuje wyśmienicie.
Uwielbiam zupy i często goszczą na moim stole. jeżeli tak jak ja lubisz zupy i brakuje Ci czasami pomysłów na coś innego, to zapraszam na moją pomidorówkę z kluseczkami. Zupa smakuje szczególnie dzieciom, ale starsze łasuchy też proszą o dokładkę. jeżeli masz rosół z wczorajszego dnia, to pomidorówkę wykonasz dosłownie w chwilę. Wystarczy dodać przecieru lub koncentratu pomidorowego i klusek z mąki i jajek.
Składniki na zupę pomidorową z kluskami
- 2 litry rosołu
- 750 ml przecieru pomidorowego lub słoiczek (190 g) koncentratu
- 5 łyżek śmietany (najlepiej słodkiej 30%, ewentualnie kwaśnej 18 lub 12 %)
- koperek do posypania
Kluseczki lane
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- mała szczypta soli
Sposób wykonania pomidorówki z kluseczkami
Wykorzystuję rosół z poprzedniego dnia https://ania-gotuje.pl/przepis/rosol-z-uszkami-z-miesem/ lub gotuję wywar na bazie warzyw i mięsa.
Rosół przecedzam na sicie, aby był klarowny i zagotowuję. W zupie pozostawiam kawałki mięsa bez kości i skórek oraz ulubione warzywa, które ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Dzięki temu moja zupa jest gęstsza i świetnie komponuje się z lanymi kluskami.
Gdy wywar się zagotuje, dodaję przecier pomidorowy lub koncentrat. jeżeli nie masz przecieru, możesz wykorzystać passatę ze sklepu. Wszystko mieszam ze sobą i próbuję smak. W razie potrzeby dodaję przypraw lub dodatkową łyżkę koncentratu. Lubię intensywnie czerwoną i kwaskowatą pomidorówkę. Zupę gotuję na małym ogniu przez około 10 minut. jeżeli dzieci nie lubią kwaśnej zupy, to możesz dodać cukru do smaku. w okresie letnim często gotuję zupę pomidorową z pomidorów.
Dodaję kluski lane.
Do większego kubka wbijam jajka, wsypuję mąkę i szczyptę soli. Wszystko mieszam ze sobą, aż otrzymam gęstą, lejącą się masę ciasta. Ciasto nie może być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.
Do gotującej się na niedużym ogniu pomidorówki, wlewam ciurkiem ciasto i mieszam łyżką drewnianą. Powstają w ten sposób kluseczki. Co jakiś czas mieszam, aby kluski nie przywarły do dna. Po około 1 minucie, gdy kluski wypłyną na wierzch, zabielam zupę śmietanką 30%. jeżeli masz śmietanę 12 lub 18%, to najpierw zahartuj ją w salaterce z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Pomidorówkę z lanymi kluskami podaję zaraz po ugotowaniu na talerzach i posypuję koperkiem. jeżeli zupa postoi w garnku, to zgęstnieje.