W polskiej kuchni w trakcie upalnych dni królują chłodniki z buraków, ogórków, a choćby z arbuza. Mało komu przyszłoby do głowy, iż można zrobić pomidorówkę na zimno. W Hiszpanii nosi nazwę gazpacho i zachwyca słodko-słonym smakiem z lekko odczuwalną ostrością. Serwuje się ją w każdej restauracji, ale i na letnich imprezach rodzinnych np. na weselu. Czas poznać przepis na zupę pomidorową bez gotowania.
Składniki na gazpacho
Głównym składnikiem gazpacho są oczywiście pomidory. Ważne, żeby były mięsiste i słodkie. Używamy również innych warzyw, których brakuje w polskiej pomidorówce. Mowa o ogórkach gruntowych, papryce, czerwonej cebuli, czosnku i papryczce chili nadającej ostrości. Całość dopełniają jeszcze inne dodatki, m.in. standardowe przyprawy.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gazpacho? Oto dokładna lista:
- 1,5 kg pomidorów;
- 3 ogórki gruntowe;
- 1 papryka;
- 1 cebula czerwona;
- 2 ząbki czosnku;
- mały kawałek papryczki chili;
- 4 kromki chleba bez skórki;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 3 łyżki octu winnego;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania i odrobina cukru.
Przepis na zupę pomidorową bez gotowania
Żeby zrobić zupę pomidorową bez gotowania, na początek należy sparzyć pomidory. W tym celu robimy na nich nacięcia na dole i wrzucamy na chwilę do wrzątku. Następnie obieramy te warzywa ze skórek i kroimy w kostkę. Możemy przetrzeć je przez sitko, jeżeli chcemy pozbyć się nasion.
W kolejnym kroku przygotowujemy pozostałe warzywa: ogórki obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do jednego garnka i dodajemy jeszcze papryczkę chili, a także poszarpane pieczywo bez skórki.
Całość blendujemy. Potem dolewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny i dosypujemy sól, pieprz oraz odrobinę cukru. Tak przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pomidorówki "na zimno" polecamy jej udekorowanie pokruszoną fetą oraz listkami świeżej mięty. Możemy zastąpić je bazylią albo natką pietruszki.
Zobacz też:
Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie
Nie musisz rozgrzewać patelni. Te naleśniki zrobisz w... mikrofalówce
Zapomnij o oleju czy jajku. Dodaj to do ciasta na pierogi, a będzie miękkie jak chmurka