Zupa kalafiorowa jak u babci - co zrobić, aby uzyskać głęboki, aromatyczny smak domowej kalafiorowej? Poznaj nasze rady i zrób pyszną kalafiorową na obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań
Zupka kalafiorowa — wyjątkowy smak dzieciństwa
Zupka kalafiorowa to jedna z najbardziej cenionych polskich zup. Zupa kalafiorowa bazuje na zdrowych warzywach, które dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego warto jeść zupę kalafiorową? Kalafior to warzywo bardzo smaczne i zdrowe. Jest cennym źródłem: witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Warzywo jest bogate także w fosfor, potas i żelazo. Znajdziemy w nim także błonnik, który reguluje pracę jelit i korzystnie wpływa na procesy trawienne organizmu. Warto wspomnieć również o tym, iż zupa kalafiorowa jest niskokaloryczna, dlatego tak chętnie jest wybierana przez osoby, które dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zupa kalafiorowa — mimo iż niskokaloryczna — jest także bardzo sycąca i daje uczucie pełności na długo.
Jak zrobić zupę kalafiorową jak u babci?
Jak zrobić zupę kalafiorową zgodnie z tradycyjną recepturą? Zupa kalafiorowa gości na naszych stołach już od wieków. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych i osób, które nie lubią zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Na jakich składnikach bazuje najlepsza zupa kalafiorowa? Oprócz kluczowego składnika, czyli kalafiora, w tym wyjątkowym daniu znajdziemy także:
ziemniaki — jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w naszych kuchniach. Ziemniaki odpowiadają nie tylko za walory smakowe, ale także wpływają na uczucie sytości
marchew — nadaje ładnego koloru i słodkiego smaku, dlatego nie może jej zabraknąć wśród składników najsmaczniejszych polskich zup
cebula — podsmażona na maśle cebula odpowiada za wyjątkowy aromat i podkręcenie smaku dania
pietruszka — daje dodatkowy walor smakowy, a także wzbogaca zupę o garść witamin i minerałów
bulion — pyszna zupa kalafiorowa może być przygotowana zarówno na bazie bulionu warzywnego, jak i mięsnego
zioła i przyprawy — dopełniają smak dania i sprawiają, iż zupa kalafiorowa staje się jeszcze bardziej intensywna w smaku
Jak ugotować zupę kalafiorową?
Jak ugotować zupę kalafiorową? Poniżej przepis na prostą, a zarazem przepyszną zupę na obiad. Będziesz potrzebować następujących składników:
średniej wielkości kalafior
2 nieduże marchewki
pietruszka
3 średniej wielkości ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (opcjonalnie może być woda)
2 łyżki masła
½ szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Kalafior dokładnie opłucz, a następnie podziel na niewielkie różyczki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj także czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i całość jeszcze chwilę podsmażaj. W garnku umieść pokrojony kalafior i podsmażone na maśle warzywa. Wlej bulion/wodę, a następnie dodaj także sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę kalafiorową gotuj pod przykryciem, do czasu aż warzywa będą miękkie (ok. 20-25 minut). Dodaj śmietanę (pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu) i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z dodatkiem świeżego pieczywa.
Kalafiorowa — przepis zmodyfikowany dla lubiących kremy
A może kremowa kalafiorowa? Przepis na zupę kalafiorową może występować pod różnymi postaciami. Tradycyjnie podaje się ją zgodnie z powyższą recepturą, jednak osoby, które preferują bardziej kremową konsystencję, mogą zupę kalafiorową zblendować i podać jako zupę krem. Przed blendowaniem zupy należy jednak pamiętać o wyjęciu ziela angielskiego i liści laurowych, a także pominąć dodatek śmietany. Śmietanę można dodać bezpośrednio na talerz w towarzystwie np. pokrojonych w kostkę chlebowych grzanek. Zupa krem kalafiorowa to idealne rozwiązanie dla mam, które są na początku rozszerzania diety swoich maluchów. Dzięki swojej konsystencji jest prosta do podania, a jednocześnie gwarantuje dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, co jest bardzo ważne dla rozwijających się maluchów.
Zobacz też: Na Wszystkich Świętych biorę kalafior i kilka dodatków. Ta sałatka to mistrzostwo