Zupa gulaszowa z pieczarkami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Kto lubi zupę gulaszową, ręka do góry! 🙂 Świetnie się składa, bo właśnie tu znajdziesz prosty przepis na zupę gulaszową z pieczarkami. Zobacz jak krok po kroku, w prosty sposób ugotować pyszną i sytą zupę, która zachwyci domowników.

Zastanawiasz się co dodać do gulaszowej? Zupa gulaszowa z mojego przepisu jest syta za sprawą:

  • dużej ilości warzyw (pieczarki, marchewka, papryka, cebulka, ziemniaki)
  • sporej ilości mięsa (może być wołowe lub wieprzowe)

Poza tym doskonale smakuje i rozgrzewa w zimowe dni. Smaki i aromaty idealnie się uzupełniają. Zapraszam po sprawdzony i prosty przepis na zupę gulaszową z pieczarkami.

Zupa gulaszowa – składniki.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 50 kcal w 100 g zupy gulaszowej. Z podanych proporcji otrzymasz około 3,5 litra pysznej zupy.

  • 800 g mięsa do wyboru: wieprzowego (np szynka lub łopatka), wołowego lub drobiowego (skrzydełka, szyjka, korpus)
  • 2,5 litra wody
  • 250 g pieczarek
  • 300 g ziemniaków
  • 250 g marchewki (2 – 3 średnie sztuki)
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 papryki (czerwona lub żółta)
  • łyżka tłuszczu (smalec gęsi lub olej roślinny)
  • 100 g cebuli (1 średnia sztuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Przyprawy.

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • łyżeczka soli

Opcjonalnie pomidory. Często do mojej zupy gulaszowej dodaję także pomidory. Tym razem ich nie dodałam, ponieważ nie miałam pod ręką. Na podane składniki daję zwykle 400 g pomidorów świeżych lub z puszki. Gorąco polecam!

Sposób wykonania zupy gulaszowej.

Do wykonania zupy gulaszowej potrzebować będziemy przede wszystkim: dużego garnka (5 – 7 L),

1. Podsmażam mięso oraz cebulkę i czosnek.

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w talarki lub pół talarki. Czosnek obieram z łupinek i drobno siekam.

Mięso myję pod bieżącą wodą. jeżeli mam porcje drobiowe to od razu wrzucam do dużego garnka i zalewam dwoma litrami zimnej wody. Wodę zagotowuję.

Mięso wieprzowe i wołowe kroję natomiast w 2 – 3 cm kostkę na tzw. „1 kęsa” i partiami obsmażam na patelni. Mięso podsmażam partiami, aby nie spadła temperatura tłuszczu podczas dodawania. W tym celu na rozgrzany tłuszcz (u mnie smalec gęsi) wrzucam kostki mięsa i na dużym ogniu obsmażam z każdej strony na rumiano przez około 3 minuty.

Podsmażone mięso z zamkniętymi porami wrzucam do garnka z wodą. Na pozostałym tłuszczyku podsmażam na patelni cebulkę na średnim ogniu, aż zmięknie. Pod koniec wrzucam też posiekany czosnek. Chwilę podsmażam i całą zawartość wraz z tłuszczykiem dodaję do garnka.

2. Gotuję mięso na wywar.

Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, aby się tylko lekko bulgotały małe pęcherzyki powietrza. Gotuję wywar na małym ogniu przez około 60 minut bez przykrycia. W trakcie gotowania pojawia się na górze szum, który wyławiam łyżką cedzakową. Po zebraniu szumu wrzucam wszystkie przyprawy oprócz posiekanej natki pietruszki (wrzucam do zupy na samym końcu).

3. Dodaję pokrojone warzywa.

Marchewkę, selera i pietruszkę obieram i kroję na 2 lub 4 części. Gotuję przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyławiam warzywa. Marchewkę kroję w talarki i dodaję z powrotem do zupy. Natomiast selera i pietruszki już nie dodaję. Możesz z nich zrobić sałatkę jarzynową lub kotlety jarzynowe.

Jeśli gotuję zupę na mięsie drobiowym to wyławiam je. Usuwam kości, kostki, skórki i z powrotem do zupy daję same mięsko. Pokrojone mięso wieprzowe lub wołowe pozostawiam w zupie. Wrzącą wodą zagotowaną w czajniku uzupełniam poziom odparowanej wody w zupie.

4. Gotuję pieczarki, paprykę i ziemniaki.

Pieczarki obieram ze skórki na kapeluszach, płuczę i kroję w talarki. Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazdo nasienne. Następnie kroję w paski lub większą kostkę.

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.

Gdy mięsko jest już prawie miękkie, wrzucam do zupy pokrojone: pieczarki, paprykę i ziemniaki. jeżeli chcesz możesz w tym momencie dodać także pomidory (świeże lub z puszki około 400g).

Gotuję na nie dużym ogniu jeszcze przez około 20 minut do czasu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

5. Dodaję przecier pomidorowy i próbuje smak.

Pod koniec gotowania się zupy, wsypuję natkę pietruszki i dodaję także stopniowo przecier pomidorowy łyżka po łyżce. Mieszam i próbuję smak. Dodaję tyle przecieru pomidorowego, aż kolor i smak mi pasuje. Nie można dać wcześniej przecieru, gdyż ziemniaki źle się gotuję w kwaśnej zupie. W razie potrzeby doprawiam także świeżo zmielonym pieprzem, czerwoną papryką lub solą.

Pyszna i syta zupa gulaszowa z pieczarkami jest już gotowa Podaję z kromkę chleba żytniego na zakwasie. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału