Zupa gulaszowa Magdy Gessler ze schabu karkowego na niedzielę. Lepsza niż kotlety

g.pl 20 godzin temu
Aromatyczna zupa gulaszowa to danie, które kochają nie tylko dorośli, nie pogardzą nią też dzieci. Podawana z dodatkiem własnoręcznie upieczonego chleba smakuje lepiej niż schabowy. Jak ją zrobić? Podajemy prosty przepis.
Zupa gulasz z przepisu Magdy Gessler to danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczową sprawą jest przygotowanie dwóch wywarów - mięsnego oraz warzywnego. Istotne jest także wybranie odpowiedniego mięsa (schabu karkowego) oraz duża ilość przypraw, zwłaszcza papryki i kminku.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Zupa gulasz ze schabu karkowego. Przepis Magdy Gessler - podpowiadamy, jak ją zrobić
Zupa gulaszowa Magdy Gessler to wyborne i pożywne danie. Tego typu zupę, warto serwować w weekendy. Co więcej, może stanowić odświętny obiad dla bliskich. Przepis nie należy do trudnych, a składniki są łatwo dostępne. Jak zrobić najlepsze danie obiadowe na niedzielę? Oto prosty przepis:
Składniki:


500-600 g schabu karkowego;
kilka ząbków czosnku;
kminek - pół łyżeczki;
papryka słodka i ostra - po 1 łyżce
sól, pieprz - do smaku.


Składniki na wywary:


1 kg nóżek wieprzowych;
1 kg giczy cielęcej;
1 duża cebula;
4 marchewki;
1/4 średniego selera.


Składniki pozostałe:


1 cebula;
4 pomidory;
3 papryki;
kilka ziemniaków;
smalec do smażenia;
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.


Sposób przygotowania:


Oczyść dokładnie mięso. Umyj i osusz. Pokrój na kawałki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Następnie zamarynuj w pozostałych przyprawach (kminek, papryka ostra i słodka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Włóż do lodówki na całą noc (jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy kilka godzin).
Teraz nastaw wywary. Jeden wywar ma być mięsny (nóżki, gicze i woda). Drugi warzywny (marchewki, cebula, seler i woda). Gotuje je najpierw na małym ogniu (ok. 15 minut), później na dużym (1-2 godziny).
Umyj i upiecz papryki (20 minut w 180-200 stopniach).
Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu.
Dodaj mięso i podsmaż z każdej strony.
Dodaj do mięsa paprykę w proszku i jeszcze chwilę smaż.
Całość zalej wywarem mięsnym, zagotuj i zalej warzywnym wywarem.
Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Upieczoną paprykę pokrój w paski. Dołóż do garnka.
Dopraw do smaku przyprawami.
Gotuj przez 10-15 minut.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i dodaj do zupy.
Duś do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Gdyby zupa była zbyt rzadka, możesz dodać passatę pomidorową.


Zobacz też: Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za dani
Idź do oryginalnego materiału