Zupa gulaszowa Magdy Gessler ze schabu karkowego na niedzielę. Lepsza niż kotlety

g.pl 4 tygodni temu
Aromatyczna zupa gulaszowa to danie, które kochają nie tylko dorośli, nie pogardzą nią też dzieci. Podawana z dodatkiem własnoręcznie upieczonego chleba smakuje lepiej niż schabowy. Jak ją zrobić? Podajemy prosty przepis.
Zupa gulasz z przepisu Magdy Gessler to danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczową sprawą jest przygotowanie dwóch wywarów - mięsnego oraz warzywnego. Istotne jest także wybranie odpowiedniego mięsa (schabu karkowego) oraz duża ilość przypraw, zwłaszcza papryki i kminku.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Zupa gulasz ze schabu karkowego. Przepis Magdy Gessler - podpowiadamy, jak ją zrobić
Zupa gulaszowa Magdy Gessler to wyborne i pożywne danie. Tego typu zupę, warto serwować w weekendy. Co więcej, może stanowić odświętny obiad dla bliskich. Przepis nie należy do trudnych, a składniki są łatwo dostępne. Jak zrobić najlepsze danie obiadowe na niedzielę? Oto prosty przepis:
Składniki:


500-600 g schabu karkowego;
kilka ząbków czosnku;
kminek - pół łyżeczki;
papryka słodka i ostra - po 1 łyżce
sól, pieprz - do smaku.


Składniki na wywary:


1 kg nóżek wieprzowych;
1 kg giczy cielęcej;
1 duża cebula;
4 marchewki;
1/4 średniego selera.


Składniki pozostałe:


1 cebula;
4 pomidory;
3 papryki;
kilka ziemniaków;
smalec do smażenia;
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.


Sposób przygotowania:


Oczyść dokładnie mięso. Umyj i osusz. Pokrój na kawałki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Następnie zamarynuj w pozostałych przyprawach (kminek, papryka ostra i słodka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Włóż do lodówki na całą noc (jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy kilka godzin).
Teraz nastaw wywary. Jeden wywar ma być mięsny (nóżki, gicze i woda). Drugi warzywny (marchewki, cebula, seler i woda). Gotuje je najpierw na małym ogniu (ok. 15 minut), później na dużym (1-2 godziny).
Umyj i upiecz papryki (20 minut w 180-200 stopniach).
Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu.
Dodaj mięso i podsmaż z każdej strony.
Dodaj do mięsa paprykę w proszku i jeszcze chwilę smaż.
Całość zalej wywarem mięsnym, zagotuj i zalej warzywnym wywarem.
Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Upieczoną paprykę pokrój w paski. Dołóż do garnka.
Dopraw do smaku przyprawami.
Gotuj przez 10-15 minut.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i dodaj do zupy.
Duś do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Gdyby zupa była zbyt rzadka, możesz dodać passatę pomidorową.


Zobacz też: Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za dani
Idź do oryginalnego materiału