Zupa dyniowa - królowa jesieni na naszych stołach. Przygotuj i zaskocz swoich domowników

g.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Zupa dyniowa to prawdziwy rarytas na jesiennym stole. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, a do tego - jest pełna cennych składników odżywczych. Gdy sezon dyniowy w pełni, nie pozostaje nic innego, jak zaserwować swoim domownikom pyszną zupę dyniową. Tylko jak ją zrobić?
Zupa dyniowa to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Jej wykonanie jest niesamowicie proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli choćby najbardziej wybredne kubki smakowe.


REKLAMA


Zobacz wideo Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień


Zupa dyniowa — przepis, który musisz znać
Czym wyróżnia się zupa dyniowa? Przepis na tę smakowitą jesienną potrawę jest naprawdę prosty i opiera się jedynie na kilku składnikach. Zanim jednak przejdziemy do przepisu na zupę dyniową, odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego w ogóle warto znać i wypróbować ten przepis? Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Wykorzystujemy ją na wiele różnych sposobów — głównie dekoracyjnych i kulinarnych. Dynia to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka. kilka osób wie, iż to imponujące warzywo dekoracyjne jest pełne cennych składników odżywczych, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Dynia zawiera dużo błonnika, który wspomaga procesy trawienne, a ponadto znajdziemy w niej także witaminy (A,E,C, witaminy z grupy B) oraz minerały (głównie potas, magnez, wapń, fosfor). Warto podkreślić także to, iż dynia jest warzywem niskokalorycznym — w 100 g dyni znajduje się zaledwie 26 kcal.


Zupa dyniowa krem — jak zrobić?
Zupa dyniowa krem to jedna z najczęściej przygotowywanych jesiennych zup. Zupa dyniowa może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Nasza pierwsza propozycja jesiennej zupy krem to klasyczna wersja dania, którą przygotujesz z następujących składników:


2 kg dyni (piżmowa lub hokkaido)
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
2 l bulionu (drobiowy lub warzywny)
250 ml śmietany 30%
przyprawy: sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie umyj i obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem do momentu, aż warzywa staną się rumiane. Dodaj dynię i smaż razem całość przez kilka minut. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem do momentu, aż dynia stanie się miękka (ok. 20 minut). Zmiksuj zupę na gładki krem dzięki blendera. Dodaj śmietankę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.


Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym — powiew egzotyki
Kolejna propozycja to zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, iż zupa staje się bardziej kremowa i przybiera nieco egzotycznego charakteru. Aby przygotować smakowitą zupę dyniową z mleczkiem kokosowym, będziesz potrzebować następujących składników:


kilograma dyni hokkaido
puszki mleczka kokosowego (400 ml)
średniej cebuli
2 ząbków czosnku
2 szklanek bulionu warzywnego (ok. 500 ml)
kawałka świeżego imbiru o długości ok. 2 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczki curry w proszku
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki, usuwając pestki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej cebulę. Po ok. 3 minutach dodaj także czosnek, imbir i przyprawę curry. Dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Do garnka wrzuć pokrojoną dynię i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu po przykryciem do momentu, aż dynia stanie się miękka (ok. 20 minut). Zupę zblenduj na gładki krem, a następnie dodaj mleczko kokosowe i podgrzewaj przez ok. 5 minut (nie doprowadzaj do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem. Zupę dyniową z mleczkiem kokosowym podawaj np. z grzankami.


Zupa dyniowa — przepisy dla lubiących ostre smaki
Jakich innych dodatków użyć, aby powstała nam pyszna zupa dyniowa? Przepisy na zupę dyniową są bardzo zróżnicowane i każdy z nich jest wyjątkowy, ale warto wspomnieć o jeszcze jednym ciekawym dodatku do zupy dyniowej, a mianowicie — o papryczce chili. Zupa dyniowa z papryczką chili to wersja dla osób, które lubią ekstremalne wrażenia kulinarne. Ten smakowity i mocno rozgrzewający przysmak przygotujesz z następujących składników:


kilogram dyni hokkaido
cebula
papryka czerwona
2 papryczki chili (można użyć jednej, wówczas zupa będzie mniej pikantna)
2 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie obierz, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Paprykę czerwoną, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Papryczki chili posiekaj (jeżeli chcesz uzyskać mniej ostrą wersję, usuń nasiona). W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej cebulę, czosnek i papryczki chili. Po kilku minutach do garnka wrzuć dynię i paprykę, a następnie wlej bulion i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25-30 minut (do miękkości warzyw). Zupę zblenduj na gładki krem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z grzankami lub posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Do sezonu jeszcze hen, a one już w sklepach. Zupę z dyni wzbogacam dwoma składnikami
Idź do oryginalnego materiału