Zrobiłam bułki z zaskakującym dodatkiem. Były puszyste jak chmurka. Sklepowe pieczywo im nie dorówna

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Tanja Lehnert / Getty Images/istock.com


Produkty paczkowane lub odpiekane ze sklepu mogą się schować przy tym pieczywie. Jak piec bułki, żeby były chrupiące? Odkąd znam ten przepis, jemy je z rodziną na śniadanie, podwieczorek oraz kolację.
Pieczywo to dla wielu z nas niezbędny element codziennej diety. Zamiast jednak ruszać do sklepu, lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Przewaga polega nie tylko na smaku, zapachu i strukturze, ale także świadomości składu.

REKLAMA







Zobacz wideo Jak rozwiązywać konflikty w związku? [SONDA]



Jak piec bułki, żeby były chrupiące? Zamiast drożdży i zakwasu sięgnij po coś innego
Najlepsze bułki robię na zaskakującym dla wielu składniku. Mowa tutaj o skyrze, który cieszy się ostatnio dużą popularnością z uwagi na skład. To islandzki produkt mleczny o konsystencji zbliżonej do jogurtu. Wyróżnia się wyższą zawartością białka, mniejszą ilością węglowodanów oraz lekko kwaśnym i delikatnie słonym smakiem. Pieczywo na jego bazie jest nie tylko niezwykle sycące, ale także puszyste. Z podanych niżej składników przygotujesz około 4 bułek średniej wielkości.





skyr Coffee Mug / Getty Images/iStockphoto


Lista potrzebnych produktów:

145 g mąki tortowej,
300 g jogurtu naturalnego typu skyr,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli dla smaku.



Przepis na szybkie bułki na skyrze. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut
Nie będziesz już przejmować się godzinami pracy ulubionej piekarni czy sklepu spożywczego. Najlepsze bułki zrobisz w kilka chwil samodzielnie w zaciszu domowym. Nie tylko lista składników jest krótka, ale także kroków do wykonania jest niewiele.




Przygotuj dwie miski. Do większej wlej skyr, do mniejszej wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do skyru, dodaj sól.
Wyrabiaj ciasto manualnie lub mikserem z hakami. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg).
Posyp blat mąką, przełóż ciasto i podziel na 5 części. Uformuj bułeczki, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posmaruj białkiem i posyp nasionami.
Piecz 30 minut. Gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału