W święta Bożego Narodzenia liczy się przede wszystkim miła, rodzinna atmosfera. Na pewno sam jednak dobrze wiesz, że rozmowy w gronie najbliższych są znacznie przyjemniejsze, jeżeli przy okazji delektujemy się pysznym jedzeniem.
Powinno być urozmaicone. Poza schabowym, kurczakiem, kaczką czy pieczonymi ziemniakami dobrze byłoby podać więc gościom sałatkę. Niekoniecznie tradycyjną warzywną, jeżeli za nią nie przepadasz. Ta jest najpopularniejsza, ale są również inne, równie smaczne alternatywy. Jedna z nich podbije twoje serce.
Co zrobić do jedzenia na święta Bożego Narodzenia, zamiast sałatki jarzynowej
Nie zmuszaj się do jedzenia słynnej jarzynowej, jeżeli za nią nie przepadasz. Zamiast niej możesz przygotować uniwersalną sałatkę z tuńczykiem i ryżem, która świetnie komponuje się zarówno jako niezależne danie, jak i dodatek. Jest idealna na sytą kolację.
Nie trzeba długo siekać składników, więc nie zmarnujesz całego dnia na jej przyrządzanie. Robi się ją gwałtownie i całkiem przyjemnie. Co więcej, nie podchodzi wodą, dlatego możesz ją długo przechowywać w lodówce. choćby po 4-5 dniach pozostanie świeża.
Może cię zainteresować: Zamiast do jajecznicy, wrzuć je do barszczu. Teściowa będzie błagać o przepis
Świąteczna sałatka z tuńczykiem i ryżem - przepis. Potrzeba tylko kilku składników
Aby przygotować sałatkę z tuńczykiem i ryżem potrzebujesz kilku składników ze sklepu spożywczego. Nie martw się, na liście zakupów nie znajdziesz ekstrawaganckich czy drogich produktów.
Składniki:
- ryż - 3 torebki
- ogórki kiszone/ konserwowe/ zwykłe - 1 słoik/ kilka sztuk
- cebula czerwona - 2 sztuki
- tuńczyk w sosie własnym - 3 puszki
- jajka - 6 sztuk ugotowanych na twaro
- kukurydza w puszce - 1 sztuka
- majonez - do smaku
- sól i pieprz - do smaku
Czytaj również: Moja babcia gotuje suszone grzyby tylko w ten sposób. Są miękkie i smaczne
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? To szybkie i smaczne danie
Samo przygotowanie sałatki z tuńczykiem zajmie ci tylko chwilę, ale będziesz musiał poczekać 2-3 godziny po jej przygotowaniu, aż smaki połączą się ze sobą w lodówce. Zanim je do tego dojdzie, zacznij od zagotowania wody ze szczyptą soli na ryż. Wrzuć go, gdy w garnku zacznie wrzeć, ugotuj na półtwardo (al dente).
Gdy będzie gotowy, odcedź ryż (jeśli wyjmujesz z torebki) i zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie, gdy ryż będzie się przygotowywał, możesz także ugotować jajka na twardo, pokroić ogórki i cebulę w kostkę.
Tuńczyka wyjmij z puszki, odcedź i poszarp widelcem, by miał lżejszą konsystencję i łatwiej mieszał się z innymi składnikami sałatki. Kukurydzę także odcedź. Ryż włóż do dużej miski, wrzuć ogórki i pozostałe składniki. Dopraw dzięki soli, pieprzu i majonezu.
Zobacz też:
Zrób sobie na śniadanie ten pudding. Pomoże zrzucić kilogramy i zachować młodość
Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś. To ulubione śniadanie Francuzów
Nie tylko do sałatki czy w śmietanie. Ewa Wachowicz robi na święta nietypową zupę