Zrób tak wątróbkę. Nie oderwiesz się od niej

shareinfo.pl 5 dni temu
fot. screen Youtube / @kochenzuhauserezepte

Wątróbka jest źródłem białka i żelaza, więc warto od czasu do czasu zaprosić ja do swojego jadłospisu, tym bardziej iż podroby są niedrogie i ogólnodostępne, a umiejętnie przyrządzone potrafią smakować genialnie. Tak będzie i tym razem. O ile zrobisz wątróbkę według tego przepisu, nikt się jej nie oprze, choćby jej największy antyfan. Super prosta, kilkunastominutowa receptura polecana jest wszystkim tym osobom, które lubią swojskie smaki i chcą dobrze, a przy okazji tanio zjeść. Wątróbka drobiowa z dodatkami to pomysł na treściwy obiad dla całej rodziny.

W sklepach mamy do wyboru różne rodzaju wątróbki: wieprzową, wołową, cielęcą czy drobiową. Ostatnia z wymienionych ma delikatny smak i jest chyba najtańsza ze wszystkich. Zawiera cenne białko i składniki mineralne.

Przed przyrządzeniem trzeba ją oczyścić. Wszelkie żyłki i błony nie są potrzebne, więc warto je usunąć np. nożem. Następnie mięso należy pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej wielkości kęsa. Ewentualną krew należy spłukać pod bieżącą wodą, a potem osuszyć porcję ręcznikiem kuchennym. To ważne, zwłaszcza tuż przed panierowaniem. Doprawia się ją solą na koniec obróbki cieplnej, a trakcie niej nie trzeba zbyt często obracać kawałków mięsa ani nakłuwać ich widelcem. Wtedy tłuszcz z patelni zacznie strzelać na wszystkie strony.

Zrób wątróbkę według tego przepisu, a na pewno się uda. Ciężkostrawną cebulę zastąp cukinią i marchewką, a potrawa będzie lżejsza i równie pyszna!

Przepis na wątróbkę z marchewką i cukinią

Składniki:
450 g wątróbki drobiowej
1 marchewka
1 cukinia młoda
2 ząbki czosnku
1 cebula
pieprz i sól do smaku
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
2 łyżki koperku pokrojonego
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Zaczynamy od oczyszczenia mięsa z błon. Kroimy je na drobniejsze części. Cukinię przekrajamy na pół i kroimy w półplasterki. Tak samo postępujemy z marchewką. Czosnek siekamy, a cebulę kroimy na półtalarki.

Na patelnię wlewamy tłuszcz, a gdy się rozgrzeje, przesmażamy na nim cebulę z marchewką i czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy cukinię i smażymy do miękkości.

Na jarzynach umieszczamy wątróbkę, smażymy i czasami mieszamy. Po 10 minutach dodajemy pieprz i sól do smaku. Posypujemy danie pokrojoną zieleniną, mieszamy i serwujemy np. z kaszą. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału