Dereń jadalny to najczęściej spotykany gatunek tej rośliny w naszym kraju. Równocześnie jest to okaz o wielu prozdrowotnych adekwatnościach, który z powodzeniem może zastąpić jagody goji czy acai w naszej diecie. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść dereń i co możemy z niego zrobić.
Dereń - dlaczego jest tak drogocenny?
Dereń to rodzaj krzewów ozdobnych, pochodzący z rodziny dereniowatych. Wyróżnić można wiele gatunków tej rośliny, jednak w naszym kraju najczęściej spotykany jest dereń świdwa i dereń jadalny. Owoce odmiany jadalnej są słodko-kwaśne, co charakteryzuje ten gatunek. Co więcej, możemy je jeść na każdym etapie ich dojrzałości.
Zielone owoce derenia wykorzystuje się do kiszenia, natomiast czerwone do suszenia i kandyzowania, a dojrzałe spożywa się na surowo lub wykorzystuje do różnych przetworów. o ile nie chcemy, aby smakowały one cierpko, to możemy je wcześniej przemrozić.
Jednak owoce derenia nie tylko są smaczne i mają dużo zastosowań w kuchni, ale i są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Mają one wiele adekwatności leczniczych i stanowią bogate źródło wielu minerałów, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan. Oprócz tego zawierają one beta-karoten, kwas jabłkowy, pektyny, witaminy A, C i P oraz flawonoidy.
Czytaj również: To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna
Na co pomaga dereń jadalny?
Owoce derenia świetnie łagodzą stany gorączkowe. Dodatkowo działają przeciwalergicznie oraz przeciwgrzybiczo. Wspomagają również przepływ krwi i obniżają ciśnienie. Często dereń jadalny polecany jest osobom, które mają problemy z nerkami lub drogami moczowymi.
Co więcej, dereń stymuluje wydzielanie insuliny. Jest też dobrym wyborem dla osób, które mają problemy żołądkowe. Dereń polecany jest także tym, którzy borykają się z anemią.
Oprócz tego jest to także składnik, który warto włączyć do swojej diety, gdy próbujemy zgubić zbędne kilogramy. Badania udowodniły, iż owoce tej rośliny realnie poprawiają metabolizm, dodatkowo przyspieszając przemianę materii.
Wobec tego nie powinno go zabraknąć w naszej kuchni, jeżeli chcemy schudnąć. Sprawdzonym sposobem na wprowadzenie go do swojej codzienności, jest przygotowywanie naparu z suszonych owoców.
Jak przygotować napar z derenia jadalnego?
Przygotowanie zdrowego naparu z owoców derenia jest niezwykle proste. Jego suszoną postać bez problemu zakupimy w wielu sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Możemy je również ususzyć samodzielnie.
Mając już suszony dereń jadalny, możemy przejść do przygotowania naszego naparu. W tym celu 1 łyżeczkę suszonych owoców zalewamy szklanką gorącej wody i przykrywamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy napój. Tak zrobiony napar możemy pić 2-3 razy dziennie.
Zobacz też:
Grzybiarze rzadko je zbierają, bo myślą, iż są trujące. Smakują obłędnie
Kup w drogerii za kilka złotych. Na całe lato zapomnisz o uciążliwym problemie
Chcesz długo żyć? Wykonuj codziennie tę prostą czynność