Babka z zajączkiem lub barankiem to idealna propozycja dla osób, które chcą zaskoczyć w tym roku swoją rodzinę i zrobić ciasto z efektem "wow". Z pewnością wywoła uśmiech na wielu twarzach, zwłaszcza u najmłodszych i zniknie co do ostatniego okruszka, bo jest aż tak smaczna. Sprawdź prosty przepis na ten wielkanocny wypiek.
Jak zrobić zajączka lub baranka na babce?
Do zrobienia zajączka lub baranka na babce potrzebujemy foremki właśnie z takim kształtem. Znaczenie ma jej wielkość. Najlepiej więc włożyć ją do keskówki i sprawdzić, czy będzie odpowiednia. Dzięki temu unikniemy niespodzianek, gdy ciasto już się upiecze.
Gdy upieczemy ciasto, to dopiero wtedy wycinamy kształt zajączka albo baranka. Te wzory można robić zarówno z jasnej, jak i ciemnej masy - wszystko zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć i kontrastu z otoczką wypieku.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co dodać do sernika wielkanocnego, żeby był pyszny? Będzie wilgotny i puszysty
Składniki na babkę z zajączkiem lub barankiem
W tym przepisie babka jest kakaowa, natomiast wzór robimy z cytrynowego ciasta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jasne tło i ciemne zwierzątka wielkanocne. Wypiek oblewamy polewą z białej czekolady lub tradycyjnie - lukrem.
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 120 g miękkiego masła;
- 160 g mąki pszennej;
- 70 g cukru pudru;
- 2 jajka;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto kakaowe:
- 220 g miękkiego masła;
- 170 g mąki pszennej;
- 170 g mąki ziemniaczanej;
- 120 g cukru;
- 4 jajka;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przepis na babkę z zajączkiem lub barankiem
Żeby zrobić babkę z zajączkiem lub barankiem, na początek przygotowujemy jasne, cytrynowe ciasto. W tym celu ucieramy masło z cukrem pudrem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Potem dodajemy do niej po jednym jajku i ubijamy krótko do połączenia składników.
W osobnej misce łączymy mąki z proszkiem do pieczenia i następnie dodajemy te wymieszane składniki do masy maślanej. Na koniec dolewamy jeszcze sok z cytryny i całość delikatnie mieszamy.
Jasne ciasto wlewamy do keksówki, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około godzinę, do suchego patyczka. Ostudzony wypiek kroimy na plastry o szerokości 1 cm. Z każdego z nich wycinamy zajączka lub baranka.
W kolejnym kroku robimy ciasto kakaowe: ucieramy masło z cukrem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy do niej po 1 żółtku i ubijamy do połączenia składników.
W innym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Suchą masę dodajemy partiami do tej maślanej, całość delikatnie mieszając szpatułką.
Potem ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy je z pozostałymi składnikami. 1/3 ciemnego ciasta przelewamy do keksówki, w której piekliśmy jasną masę. Nie zapomnijmy o posmarowaniu formy masłem i oprószeniu mąką.
Potem układamy wykrojone zajączki albo baranki w równym rzędzie, blisko siebie. Na wierzch wzorów wylewamy pozostałą masę kakaową. Babkę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę, do suchego patyczka. Po ostudzeniu dekorujemy ją dowolną polewą.
Zobacz też:
Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna