Zrób komuś słodką niespodziankę. Ciasto idealne na Walentynki

shareinfo.pl 5 godzin temu
fot. screen Youtube / D’ Carmen

Wiadomo, iż do serca drugiej osoby najbliżej trafić przez żołądek. Dlatego, jeżeli chcesz jej pokazać, jak bardzo jest dla ciebie ważna, wręcz jej coś pysznego na prezent. Fantastyczne czekoladowe ciasto z sercem sprawdza się lepiej niż sklepowe czekoladki. Uroczo wygląda i wspaniale smakuje. Poznaj przepis na słodką niespodziankę.

To ciasto urzeka bardziej niż kwiaty i czekoladki. Twoja sympatia zaniemówi z wrażenia

Na widok tego ciasto od razu mięknie serce. Wszystko za sprawą serduszka, które ukrywa się wewnątrz ciemnego ciasta.

Ta kompozycja może sprawiać wrażenie trudnej do zrobienia, jednak w rzeczywistości przepis jest nad wyraz prosty i każdy wykona go bezproblemowo.

Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe

Składniki:
Czerwone ciasto:
230 g masła
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
150 g cukru
4 łyżki mleka
czerwony barwnik spożywczy
kilka kropel aromatu truskawkowego (można pominąć)

Ciemne ciasto:
200 g cukru
230 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g mąki
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
5 jajek

Wykonanie:
Czerwone ciasto
Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, aż zbieleje. Potem dodajemy etapami jajka i cały czas mieszamy robotem na jednolitą masę. Dodajemy do niej barwnik roztopiony w mleku i odrobinę aromatu truskawkowego. Na koniec przekładamy przesianą mąkę z proszkiem i ucieramy – ciasto powinno być aksamitne.

Keksówkę (7 x 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a potem przelewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Następnie kroimy wypiek w plastry (grubość ok. 1 cm) i ze wszystkich po kolei wykrawamy serce (np. specjalną foremką).

Ciemne ciasto
Masło miksujemy z cukrem, łączymy z jajkami, dodając je po kolei. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wlewamy do niej mleko i dodajemy przesiane sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek. Miksujemy do połączenia.

Przelewamy trochę ciasta do formy (7×26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką, tworząc ok. 2-centymetrową warstwę i na jednej linii umieszczamy serduszka. Wszystko delikatnie zalewamy pozostałym ciastem.

Deser pieczemy w 180°C przez ok. 30-35 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy). Potem studzimy wypiek i dekorujemy wg własnych upodobań, np. kolorową posypką lub stopioną czekoladą.

Idź do oryginalnego materiału