![](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/ciasto-D-Carmen-1j9.jpg)
Wiadomo, iż do serca drugiej osoby najbliżej trafić przez żołądek. Dlatego, jeżeli chcesz jej pokazać, jak bardzo jest dla ciebie ważna, wręcz jej coś pysznego na prezent. Fantastyczne czekoladowe ciasto z sercem sprawdza się lepiej niż sklepowe czekoladki. Uroczo wygląda i wspaniale smakuje. Poznaj przepis na słodką niespodziankę.
To ciasto urzeka bardziej niż kwiaty i czekoladki. Twoja sympatia zaniemówi z wrażenia
Na widok tego ciasto od razu mięknie serce. Wszystko za sprawą serduszka, które ukrywa się wewnątrz ciemnego ciasta.
Ta kompozycja może sprawiać wrażenie trudnej do zrobienia, jednak w rzeczywistości przepis jest nad wyraz prosty i każdy wykona go bezproblemowo.
Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe
Składniki:
Czerwone ciasto:
230 g masła
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
150 g cukru
4 łyżki mleka
czerwony barwnik spożywczy
kilka kropel aromatu truskawkowego (można pominąć)
Ciemne ciasto:
200 g cukru
230 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g mąki
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
5 jajek
Wykonanie:
Czerwone ciasto
Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, aż zbieleje. Potem dodajemy etapami jajka i cały czas mieszamy robotem na jednolitą masę. Dodajemy do niej barwnik roztopiony w mleku i odrobinę aromatu truskawkowego. Na koniec przekładamy przesianą mąkę z proszkiem i ucieramy – ciasto powinno być aksamitne.
Keksówkę (7 x 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a potem przelewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Następnie kroimy wypiek w plastry (grubość ok. 1 cm) i ze wszystkich po kolei wykrawamy serce (np. specjalną foremką).
Ciemne ciasto
Masło miksujemy z cukrem, łączymy z jajkami, dodając je po kolei. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wlewamy do niej mleko i dodajemy przesiane sypkie składniki: mąkę, kakao i proszek. Miksujemy do połączenia.
Przelewamy trochę ciasta do formy (7×26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką, tworząc ok. 2-centymetrową warstwę i na jednej linii umieszczamy serduszka. Wszystko delikatnie zalewamy pozostałym ciastem.
Deser pieczemy w 180°C przez ok. 30-35 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy). Potem studzimy wypiek i dekorujemy wg własnych upodobań, np. kolorową posypką lub stopioną czekoladą.