Niejednej osobie na widok kolorowych szaszłyków cieknie ślinka. Nie ma się czemu dziwić, bo przecież jest to jedno z najpyszniejszych i najbardziej uwielbianych dań podczas imprez plenerowych w gronie najbliższych. Poniżej proponujemy przepisy na szaszłyki z grilla z wykorzystaniem różnego rodzaju mięs. Danie można oczywiście przygotować także w wersji wegetariańskiej, bazując na warzywach i dodatkach takich, jak np. ser halloumi lub tofu.
REKLAMA
Zobacz wideo
Jakie mięso na szaszłyki z grilla? Doskonale sprawdzi się drób
Nietrudno się pewnie domyślić, po jakie mięso na szaszłyki na grilla sięgamy najczęściej. Oczywiście jest to drób - zwykle kurczak, rzadziej indyk. Mięso drobiowe jest dosyć neutralne w smaku, dlatego można je swobodnie doprawić i zamarynować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Ponadto, jego obróbka termiczna jest szybka - jest upieczone już po kilkunastu minutach, co zapewnia sprawne przygotowanie.
Jak zrobić szaszłyki na grilla z mięsem drobiowym?
jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić szaszłyki na grilla z mięsem z kurczaka, które posmakują każdemu, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:
1 kg filetów drobiowych z kurczaka
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku
Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla? Zacznij od zamarynowania mięsa
Gdy mamy już listę składników, pora dowiedzieć się, jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla. Danie przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (powinny być równej wielkości, aby grillowały się równomiernie). Kurczaka oprószamy solą i pieprzem
W misce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek i sok z cytryny, następnie wrzucamy mięso i marynujemy przez co najmniej kwadrans
W międzyczasie kroimy paprykę i cukinię na mniejsze kawałki
Mięso wyjmujemy z marynaty i nabijamy na przemian z warzywami
Szaszłyki wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy przez 10-12 minut (po 5-6 minut na każdą ze stron). Pod koniec grillowania na szaszłykach układamy gałązki świeżego tymianku, aby danie było bardziej aromatyczne
Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami i wieprzowiną? Lista potrzebnych składników
Nasza druga propozycja bazuje na mięsie wieprzowym. Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami, wieprzowiną i warzywami? Przygotuj następujące składniki:
600 g łopatki wieprzowej
200 g boczku wędzonego
2 czerwone papryki
150 g pieczarek
1 duża cebula czerwona
Jak przyprawić szaszłyki na grilla? Marynata to sekret smaku i soczystości mięsa
A jak przyprawić szaszłyki na grilla przygotowane z mięsa wieprzowego? Marynatę przygotujesz z połączenia następujących składników:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku
Mięso kroimy na niewielkie kawałki, a następnie zanurzamy w marynacie na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Wieprzowinę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed obróbką. Nabijamy na patyczki na przemian z pokrojonym boczkiem, papryką, cebulą i pieczarkami. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas obracając.
Jak zrobić szaszłyki na grilla? Wykorzystaj ten patent
Każdy, kto chce wiedzieć, jak zrobić szaszłyki na grilla, powinien znać patent na drewniane patyczki, które wykorzystujemy do przygotowania potrawy. Powinniśmy moczyć je w zimnej wodzie przez 30 minut przed nałożeniem składników. Co to daje?
dobrze nawilżone patyczki nie palą się na grillu i mogą spędzić więcej czasu w rozgrzanym ruszcie, co daje gwarancję, iż wszystkie składniki będą odpowiednio dopieczone
jeżeli patyczki są namoczone, to mięso i pozostałe składniki nie przywierają do nich tak ściśle, co daje większy komfort podczas spożywania potrawy
Alternatywnie można wykorzystać metalowe szpikulce, które są trwalsze i mogą być wielokrotnie wykorzystane.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę