Została ci dynia po Halloween? Sprawdź, co możesz z nią zrobić – nie uwierzysz, jak łatwo zamienić ją w pyszności!

viva.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Dynia to nie tylko kultowa dekoracja na Halloween, ale także skarbnica wartości odżywczych. Po 31 października wiele osób zastanawia się, co zrobić z dynią, która została po świętowaniu. Zamiast ją wyrzucać, zamień ją w coś pysznego! Dynia idealnie sprawdza się w kuchni – to źródło witamin i minerałów, które wzmacniają odporność, wspierają skórę i oczy. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które pozwolą ci w pełni wykorzystać to sezonowe warzywo.

Przepis na krem z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • połowa cebuli
  • połowa selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasionek kolendry
  • liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu cayenne w proszku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz, olej

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy ją w garnku z warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut. 5.

Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i miksujemy go na krem przy pomocy blendera. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotową zupę nalewamy do talerza. Posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.

Przepis na cynamonki z dynią

Składniki na 20 - 24 mini drożdżówki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 24 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka, letniego
  • 3/4 szklanki puree z dyni*
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wymieszać. Pod koniec dodać ostudzony tłuszcz. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na cienkie blaty o wymiarach 40x30cm. Posmarować je roztopionym masłem i nadzieniem. Zwinąć w kształt rolady i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blachach, wyłożonych papierem. Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Wysmarować bułeczki roztrzepany jajkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 13 min.

Przepis na dynię panierowaną w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 dynia
  • 200 g mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • 1 kg pomidorów
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • pęczek kolendry

W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pozbawioną ziaren ostrą papryczkę. Pomidory pokrój na połówki, dodaj do rondla, posól. Gotuj około 30 minut, aż pomidory się rozpadną. Całość przetrzyj przez sito do miski. Dynię obierz ze skóry, wydrąż, pokrój w kawałki, opanieruj w mące i usmaż na złoto z każdej strony. Usmażone kawałki dyni zalej sosem pomidorowy, powinny się macerować w sosie ok. 2-3 godziny. Podawaj na zimno, posypane posiekaną kolendrą. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału