Znudzony smakiem tych samych orzechów co rok? Ten jeden zamiennik odmieni polskie świąteczne klasyki
Zdjęcie: Znudzony smakiem tych samych orzechów co rok? Ten jeden zamiennik odmieni polskie świąteczne klasyki
Ile razy zdarzyło ci się spróbować świątecznego makowca lub piernika i pomyśleć: „Niby dobre, ale… coś tu nie gra”? Ten lekko gorzki posmak, ciężka nuta, która zostaje na języku, i wrażenie, iż smak ciasta wcale się nie rozwija. Winowajca bywa bardzo prozaiczny – orzechy włoskie. Choć od lat są filarem polskich świątecznych wypieków, coraz częściej rozczarowują: bywają gorzkie, dominujące i kapryśne. A co, jeżeli da się zachować tradycyjny charakter deserów, ale sprawić, iż będą smakować nowocześniej, delikatniej i po prostu lepiej? Właśnie tutaj pojawiają się orzechy pekan – naturalnie słodsze, maślane i znacznie bardziej deserowe. A w wersji kandyzowanej potrafią całkowicie odmienić dobrze znane przepisy.














