Nie masz pomysłu na obiad? jeżeli znudziły ci się już dania z makaronem, ziemniakami lub kaszą, to mamy propozycję - przygotuj pyszne kluski wołyńskie. Wiele osób zapomniało już o tym starym przepisie, a szkoda, bo jest bardzo prosty. Puszyste kluski są świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Sprawdź, jak je przygotować.
REKLAMA
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski na obiad? Przygotuj je według starodawnego przepisu z Wołynia
Kluski śląskie to tradycyjne danie pochodzące z Wołynia, czyli historycznej krainy leżącej na terenie obecnej Ukrainy, Polski i Białorusi. Jak to zwykle bywa w przypadku starodawnych przepisów, składniki są tanie i łatwo dostępne. Niegdyś trudno było o bardziej wyszukane wyroby, dlatego gotowano z tego, co miało się pod ręką. Podstawą klusek wołyńskich jest zatem mąka gryczana, twaróg, jajka i mleko. Łącząc te składniki ze sobą w odpowiedniej kolejności i po adekwatnej obróbce, można stworzyć pyszne kluseczki, które będą doskonałym dodatkiem do wielu różnych dań. Najlepiej smakują z mięsem w sosie i z surówką, ale są równie smaczne z samym masłem i cebulką. Od czego zacząć gotowanie?
Zobacz też: Ile może stać makaron w lodówce, a ile ryż? Wielu popełnia błąd. Eksperci podają konkretne terminy
Jak poprawnie ugotować kluski? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do zrobienia klusek wołyńskich, to:
250 gramów mąki gryczanej,
300-400 gramów półtłustego twarogu,
4 jajka,
300 mililitrów mleka,
łyżki oleju,
łyżka masła,
szczypta soli.
Jak zrobić kluski z jajek i mąki? Przepis na pyszne danie z Wołynia
Na początek gotujemy mleko w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy masło, sól i całość mieszamy aż do rozpuszczenia się składników.
Stopniowo dosypujemy do garnka mąkę gryczaną, cały czas mieszając. Trzeba robić to bardzo dokładnie, aby rozbić wszystkie grudki. Gdy masa stanie się jednolita i gęsta, można wyłączyć kuchenkę i odstawić zawartość rondelka do wystudzenia .
W międzyczasie mielimy twaróg w maszynce lub rozdrabniamy go widelcem, a jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną masę. Żółtka wraz z twarogiem dodajemy stopniowo do masy na kluski, cały czas ucierając wszystko mikserem.
Następnie ostrożnie dodajemy do ciasta białka dzięki łyżki. Róbmy to bardzo powoli, aby masa nie straciła swojej puszystości. Wszystko delikatnie mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Moczymy w niej dwie łyżki i za ich pomocą formujemy kluski. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.