Znany dietetyk ostrzega: Zjedzenie takiego ryżu grozi poważnym zatruciem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ryż - Pyszności; foto: Canva


Ryż to składnik, który stanowi uzupełnienie wielu wyjątkowych dań. Okazuje się jednak, iż nie każda jego forma nadaje się do spożycia. Jak rozpoznać trujący ryż i o czym należy pamiętać?

Michał Wrzosek ostrzega – taki ryż może być trujący!

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż ryż jest tym produktem, który króluje w przypadku wielu popularnych dań. Podaje się go z rozmaitym sosem, stanowi uzupełnienie farszu do gołąbków, czy też trudno bez niego wyobrazić sobie popularne dania kuchni azjatyckiej. Niezależnie od tego, w jakiej formie lubisz go spożywać, to musisz pamiętać, iż zjedzenie go może powodować zatrucie. Oczywiście, dzieje się tak tylko w niektórych przypadkach.

Michał Wrzosek, popularny dietetyk, w ostatnim czasie zdradził, jak rozpoznać trujący ryż. Przestrzegł on, iż ugotowany ryż może być toksyczny i często wywołuje zatrucie pokarmowe. Niezwykle ważne jest jego przechowywanie, co zostało jasno podkreślone w filmie, który opublikował na swoim kanale na TikToku.

Ugotowany ryż to jest idealna pożywka dla bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe – Bacillus cereus. Optymalna temperatura rozwinięcia się tych bakterii to jest 25 do 35 stopni Celsjusza. Po dwóch godzinach, w takiej temperaturze, ilość toksyn jest już wystarczająca, żeby spowodować zatrucie.

– ostrzegł popularny polski dietetyk.

@michal_wrzosek

Taki ryż jest toksyczny #ryż #dieta #zdrowie

♬ dźwięk oryginalny – Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Jak przechowywać ugotowany ryż i co z nim zrobić?

Najlepiej będzie, gdy spożyjesz go od razu. W przypadku, gdy ugotowałeś go zbyt dużo, to najlepszą opcją będzie jego schłodzenie. Gdy za oknem chłodniej, to można go wynieść na balkon, by szybciej się ostudził. Następnie przełóż go do lodówki i postaraj się zjeść w przeciągu maksymalnie kilkunastu godzin.

Ryż – Pyszności; foto: Canva

Dobrze jest też zdecydować się na przygotowanie czegoś smacznego z wykorzystaniem ryżu. Dzięki temu będziesz mieć obiad na kolejny dzień lub danie, które z powodzeniem będziesz mógł zamrozić. Pamiętaj, iż ryż pozwoli ci stworzyć naprawdę wiele smacznych dań. Możliwości są tu nieograniczone, a trujący ryż nie będzie tu problemem.

Jeśli lubisz dania z makaronem, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem:

Idź do oryginalnego materiału