Serniki, bezy, wypieki z owocami – 35 ciast stanęło przed kapitułą smaku w regionalnym konkursie kulinarnym „Wypieki na lato 2025” organizowanym przez Instytut Skrzynki. Podczas festynu rodzinnego „Dzień Otwartych Skrzynek” w Dworze Skrzynki wyłoniono laureatów tych słodkich zmagań. Konkursowi patronatu honorowego udzielił starosta poznański Jan Grabkowski.
Kapituła smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać Grand Prix Eko Smak Fit Kęs Małgorzata Jabłońska z gminy Kostrzyn za Pistacjową polanę. Pierwsze miejsce trafiło natomiast do Zagrody Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi, w gminie Murowana Goślina za Bezę Pavlova z truskawkami. Więcej informacji, w tym pełna lista laureatów, na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl
Przygotował: Instytut Skrzynki











