Nie ma nic gorszego niż szorowania brudnego, przypalonego piekarnika. Czasem choćby drogie środki chemiczne nie dają rady z uporczywymi zabrudzeniami. Z pomocą przychodzą domowe sposoby z wykorzystaniem produktów z kuchni. Szczególnie jeden z nich zasługuje na uznanie. Dzięki niemu piekarnik będzie czysty raz, dwa.
Tak gwałtownie wyczyścisz piekarnik bez szorowania
Piekarnik doczyścimy gwałtownie bez szorowania dzięki pasty z...sody oczyszczonej. Żeby ją zrobić, wystarczy zmieszać biały proszek z niewielką ilością wody. Dla wzmocnienia efektu polecamy dodanie 2 łyżek soli do tego domowego środka.
Tak przygotowaną pastę nakładamy na brudny piekarnik i czekamy co najmniej 30 minut. Po tym czasie choćby spalenizna zacznie sama odpadać.
Obejdzie się więc bez mozolnego szorowania. Musimy jednak przetrzeć urządzenie płynem lub mydłem. Na koniec warto umyć je roztworem z octu i wody, zmieszanych w proporcji 1:1. Dzięki tej mieszance piekarnik zalśni czystością.
Domową pastą z sody oczyszczonej można doczyścić nie tylko piekarnik. Świetnie sprawdzi się przy myciu kuchenki albo stopy żelazka.
Nie tylko soda oczyszczona. Z tych produktów też zrobisz czyszczące pasty
Piekarnik możemy również wyczyścić innym produktem, który każdy z nas ma w swojej szafce kuchennej. Mowa o proszku do pieczenia, non stop wykorzystywanym w wypiekach.
Jak umyć piekarnik proszkiem do pieczenia? W tym przypadku także musimy stworzyć gęstą pastę i nałożyć ją na zabrudzenia, ale na 12 godzin. Po tym czasie standardowo przecieramy sprzęt płynem bądź mydłem. Polecamy użycie octowego roztworu.
Domową pastę na zabrudzenia w piekarniku można zrobić z soku z cytryny i soli. Dodatkowo ten owoc neutralizuje nieprzyjemny zapach. Standardowo łączymy te 2 składniki tak, żeby powstała gęsta zawiesina. Nakładamy ją na zabrudzenia i odczekujemy kilka godzin. Po tym czasie postępujemy tak jak przy powyższych trikach.
Zobacz też:
Chcesz pozbyć się kurzu i smug z telewizora? To najlepszy sposób
Okna bez smug i zacieków? Wystarczy produkt z apteki za kilka złotych
Sezon na te grzyby dopiero się zaczyna. Są smaczne, ale mało znane













