Ziemniaki wczesne a młode to nie to samo. Różni je jedna rzecz. Wystarczy spojrzeć

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Fot. Tomasz Kamiński / Agencja Wyborcza.pl


W polskiej kuchni nie może zabraknąć tego warzywa, jednak nie wszyscy wiedzą, czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych? Okazuje się, iż oba pojęcia nie są tożsame, bo to dwa zupełnie różne rodzaje bulw.
Ziemniaki wczesne to specjalna odmiana, która najczęściej nie pochodzi z polskich upraw. Do sklepów przywożona jest np. z Włoch, Grecji lub Cypru. Ziemniaki młode zaś nie są gatunkiem warzywa. W tym wypadku chodzi o stadium rozwoju, ponieważ są one zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.


REKLAMA


Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."


Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych? Przede wszystkim spójrz na skórkę
Różnica pomiędzy ziemniakami młodymi a wczesnymi polega nie tylko na okresie zbiorów. Mianem "wczesnych" określa się odmiany ziemniaków gwałtownie dojrzewających, czyli takich, które zbiera się od 60 do 90 dni od wsadzenia. To np. Arielle, Berber, Denar, Fresco. Pierwsze zbiory wypadają w maju lub czerwcu w przypadku roślin pod osłonami, lub w czerwcu i lipcu, kiedy rosną w gruncie. Bulwy cechują się delikatnym smakiem, bardzo jasnym miąższem i cienką gładką skórką.


Co zrobić z młodych ziemniaków? Co zrobić z młodych ziemniaków? FOT. Maciej Jarzebinski / Agencja Wyborcza.pl


Ziemniaki młode mają skórkę łuszczącą się pod palcami. To bulwy, które zebrano przed osiągnięciem dojrzałości, dlatego ich trwałość jest na niskim poziomie i należy je spożywać niedługo po zbiorach. Można je kupić w maju, czerwcu i lipcu.


Jak kupić dobre młode ziemniaki? "Poczekajmy na te polskie"
W sklepach czy na targach klienci łatwo mogą się naciąć, ponieważ odmiany wczesne często sprzedawane są jako "młode ziemniaki", dlatego warto zwracać uwagę przede wszystkim na skórkę. - Robiąc zakupy, przyglądajmy się im uważniej, wybierajmy te, które są jędrne, nieposiniaczone i gładkie, a najlepiej nieopakowane i niemyte. Nie dajmy się zmylić tym błędnie używanym zamiennie nazwom "młode" i "wczesne", a przede wszystkim poczekajmy na te polskie, które są najsmaczniejsze i najzdrowsze - wyjaśniła Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia, cytowana przez poradnikzdrowie.pl. Gdzie najczęściej kupujesz ziemniaki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału