Niektóre ciasta zaskakują nie tylko smakiem, ale też samym wyglądem. Jednym z nich jest "zebra", czyli biało-brązowy deser w dekoracyjne pasy. Choć przepis jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku podstawowych składników, to z uwagi na ten nietypowy wzór wiele osób myśli, iż jest to ciasto wyłącznie dla zaawansowanych cukierników. W rzeczywistości każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Jak je zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Szybkie, tanie ciasto. "Zebra" zaskoczy podczas niedzielnego obiadu
"Zebra" jest bardzo podobna w smaku do klasycznej babki. Składniki są niemal identyczne, jednak jeżeli chcemy zrobić ciemne, dekoracyjne wzorki, to musimy podzielić masę na pół i do jednej z nich dodać kakao. Obie porcje wlewamy do tortownicy na zmianę, a następnie dzięki wykałaczki tworzymy pasy lub "zawijasy". Niektórych może też zaskoczyć jeszcze jeden dodatek, jakim jest oranżada. W przypadku tego przepisu doskonale spulchnia ciasto, a przy okazji nadaje mu lekkiego, owocowego posmaku. Można jednak bez obaw zamienić ją na zwykłą wodę gazowaną.
Zobacz też: Przepis na grzyby marynowane w occie według siostry Anastazji. Idealna przekąska na koniec lata
Idealne ciasto "zebra". Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzeba do przygotowania "zebry", to:
2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
5 średnich jajek,
1,5 szklanki cukru,
szklanka oleju,
szklanka oranżady (najlepiej pomarańczowej lub cytrynowej),
3 czubate łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Puszyste ciasto "zebra": przepis. Instrukcja krok po kroku
Na początek oddzielamy białka od żółtek. dzięki miksera na dużych obrotach ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, cały czas mieszając.
Do ubitych białek z cukrem dodajemy po kolei żółtka (ciągle mieszając całość mikserem). Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Zmniejszamy moc miksera i powoli dolewamy do ciasta oranżadę. Następnie wlewamy olej cienką strużką i jeszcze chwile mieszamy.
Połowę przygotowanej masy przelewamy do innej miski. Do jednego naczynia dodajemy kakao, a do drugiego 2-3 łyżki mąki.
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ostrożnie wylewamy na zmianę jasną i ciemną masę w taki sposób, aby utworzyły się kręgi. Gdy wylejemy już wszystko, dzięki wykałaczki tworzymy na powierzchni ciasta pasiasty wzór.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.