Ziemniaki kiełkują i miękną? Wszystko przez ten błąd. Nigdy ich tu nie trzymaj

g.pl 2 tygodni temu
Jak przechowywać ziemniaki? Jesienią i zimą temperatura w domach wzrasta, co niekorzystnie wpływa na warzywa. Najtrudniej może być z kartoflami, które potrzebują specjalnych warunków do zachowania świeżości. jeżeli nie chcesz, by zepsuły się już po kilku dniach, to sprawdź, gdzie najlepiej je trzymać.
Na przełom września i października przypadają zwykle wykopki, co oznacza, iż do sklepów i na stragany trafiły już świeże ziemniaki. To warzywa, które zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ pasują do wielu różnych dań, zup i sałatek. Cechują się też teoretycznie długim terminem przydatności do spożycia, jednak należy pamiętać, iż jeżeli nie będziemy ich przechowywać w odpowiedni sposób, to gwałtownie stracą na jakości. Sprawdź, co zrobić, by kartofle nie zaczęły kiełkować i gnić.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy ziemniaki można przechowywać w lodówce? Wielu popełnia ten błąd
Podstawowa zasada przechowywania ziemniaków głosi, iż należy je trzymać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Przez to wiele osób myśli, iż dobrym pomysłem będzie schowanie bulw do lodówki, ale w rzeczywistości jest to ogromny błąd. Choć panuje tam bardzo niska temperatura, to jednak jest ona niewłaściwa dla ziemniaków. Przy 2-3 stopniach Celsjusza skrobia zaczyna się przekształcać w cukier, w efekcie czego kartofle zmieniają swój smak, stają się słodkie oraz mniej apetyczne. Ponadto w lodówce jest bardzo dużo wilgoci, która zmienia ich konsystencję, zmiękcza je i prowadzi do szybszego gnicia. Lepszym pomysłem będzie zatem schowanie warzyw do piwnicy lub spiżarni. Temperatura jest tam nieco wyższa, ale wciąż odpowiednio niska dla zachowania świeżości warzyw. Co więcej, w tego typu pomieszczeniach przeważnie panuje mrok, dzięki czemu ziemniaki nie będą się psuć przez dłuższy czas. Trzymanie ich na słońcu to błąd, ponieważ bezpośrednie światło może spowodować powstawanie toksycznej solaniny powodującej zatrucia.
Zobacz też: Najlepszy nawóz do grudnika znajdziesz w aptece. Dodaj do wody i podlej. Kwiaty wyśpią się z doniczki


Jak przechowywać ziemniaki w ciepłym mieszkaniu? Tak zachowasz świeżość warzyw na dłużej
jeżeli nie mamy dostępu do piwnicy ani spiżarni, możemy z powodzeniem trzymać ziemniaki w mieszkaniu. Należy jednak wybrać odpowiednie do tego miejsce. Dobrze sprawdzi się na przykład dolna szuflada szafki kuchennej, ale znajdująca się z dala od okna i źródeł ciepła. Trzymając bulwy przy grzejniku, te gwałtownie zaczną kiełkować lub zmiękną i zmienią swój smak.
Bardzo istotny jest nie tylko wybór odpowiedniego pomieszczenia, ale też materiału, w jakim przechowujemy ziemniaki. Kiepskim pomysłem będzie trzymanie ich w plastikowych torbach, ponieważ nie pozwalają na dobrą cyrkulację powietrza. Lepiej składować warzywa w drewnianej skrzynce bądź siatkowanej lub płóciennej torbie. W ten sposób wytrzymają choćby kilka tygodni i nie wypuszczą długich, grubych kłączy. jeżeli jednak zauważymy, iż niektóre ziemniaki są uszkodzone i popękane, należy je jak najszybciej zjeść lub wyrzucić.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału