

W świetlicy wiejskiej w Dobrzankowie zrobiło się gwarno i smakowicie. Odbyły się tam warsztaty kulinarne, które poprowadziły panie z lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich. W wydarzeniu wzięły udział dzieci z Oddziału Przedszkolnego, które podczas zajęć poznawały historię i pochodzenie ziemniaka – skromnego warzywa, bez którego trudno dziś wyobrazić sobie polską kuchnię.
– Przedszkolaki wzięły udział w części praktycznej warsztatów. Wspólnie z gospodyniami przygotowały kopytka, tzw. leniwe kluski. Dzieci z zapałem mieszały składniki, formowały ciasto oraz kroiły kluseczki – relacjonuje Oddział Przedszkolny w Dobrzankowie.
Zanim jednak nadszedł moment degustacji, na najmłodszych czekały jeszcze „ziemniaczane zabawy” – wspólne wykopki, tworzenie wesołych ludzików z bulw oraz animacje z kolorową chustą.
Spotkanie zakończyło się wspólnym biesiadowaniem przy stole, a na koniec każde dziecko otrzymało dyplom i słodki upominek.
– To wyjątkowe wydarzenie dostarczyło dzieciom wielu pozytywnych wrażeń, pozwoliło rozwijać umiejętności kulinarne i manualne – dodaje Oddział Przedszkolny w Dobrzankowie.

mat











