Zielone pomidory na krzaku jesienią — co zrobić?

dompelenpomyslow.pl 6 dni temu

Nie pozostawiaj swoich jeszcze zielonych pomidorów na zewnątrz. Robi się coraz zimniej. Pomidory na krzaku będą dojrzewały dużo wolniej, a mogę choćby w ogóle nie dojrzeć przed nadejściem zimy. Pomidory mogą się po prostu zepsuć. Szkoda, aby się zmarnowały, dlatego podpowiemy wam, co robić.

Zrywanie zielonych pomidorów

Wcale nie musisz czekać, aż pomidory dojrzeją, aby je zerwać. Możesz już teraz pozbierać zielone pomidory i wnieść je do swojej kuchni. Dzięki temu nie zmarnują się na dworze. To nie szkodzi, iż nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jest trik, który sprawi, iż lada moment staną się czerwone i pachnące.

Wystarczy, iż do kosza z pomidorami włożysz kilka bananów. Banany wydzielają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie innych owoców, w tym pomidorów. Etylen to naturalny gaz, który produkują owoce w trakcie dojrzewania. Pomaga on stymulować procesy biochemiczne odpowiedzialne za zmianę koloru i smaku. Możemy więc wykorzystać banany, które dojrzewają szybko, aby jednocześnie skorzystały na tym pomidory i z zielonych jeszcze niedojrzałych, stały się czerwone i dojrzałe.

Najlepiej banany i pomidory przykryć kuchenną ściereczką, która nie zatrzyma całkowicie wilgoci i powietrza, więc owoce nie będą gniły. Za to sprawi, iż mniej etylenu od razu uwolni się do pomieszczenia i pod ścierką, pomidory będą mogły gwałtownie dojrzewać.

Idź do oryginalnego materiału