Co dzisiaj ugotowałam na obiad? Cevapcici! Brzmi egzotycznie? I dobrze, bo to takie chorwackie kotleciki z mielonego mięsa, tylko w formie wałeczków. Taki melanż między kiełbaską a polskim mielonym. Gdyby mielone pojechały na wakacje do Chorwacji, wróciłyby właśnie jako cevapcici.
A jak się to wymawia? Cevap-czi-czi? Cze-waż-pici? Szczerze mówiąc, łamię sobie język za każdym razem, ale przynajmniej język nie narzeka, jak już zacznie jeść.
Bałkany na Twoim talerzu
W smaku przypominają nasze swojskie kotleciki, ale sposób podania to już zupełnie inna bajka. Tam, na Bałkanach, nikt nie serwuje ich z ziemniaczkami i buraczkami. O nie! Cevapcici najczęściej lądują na grillu, a potem na talerzu z chrupiącym chlebem, świeżymi warzywami i jakimś pysznym sosem — najlepiej ajvarem, czyli bałkańską odpowiedzią na ketchup, tylko tysiąc razy lepszą. W skrócie: niby mielony kotlet, a jednak podróż kulinarna!
Jak przyrządzić cevapcici? Air fryer kontra grill – bitwa o najlepsze Cevapcici!
Na początek potrzebna będzie porządna porcja mielonego mięsa — i absolutnie niech nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby brać to odtłuszczone! Broń Boże! Przecież tłuszczyk to smak, a smak to szczęście.
Dlatego właśnie osobiście postawiłam na wieprzowinę. Wiem z doświadczenia, iż kiedy dobrze się rozgrzeje, tłuszczyk zaczyna sobie pięknie kapać, a wtedy wszystko wychodzi tak, jak powinno — czyli soczyście, aromatycznie i z charakterem.
Kiedy zaczęłam formować te mięsne wałeczki, złapałam się na rozkminie: czy zrobić większe, czy mniejsze? Bo przecież jak wrzucę je do mojego cudownego air fryera (moja nowa kulinarna miłość, serio — chyba się zakochałam), to wiadomo, iż trochę się skurczą. No i co? Postawiłam na kompromis: średnio małe cevapcici. Ani mini, ani pałka teleskopowa. Takie w sam raz na dwa gryzy.
I piekłam! W air fryerze! Bez dymu, bez grillowania na balkonie pod osłoną nocy. A efekt? Boski. Skórka leciutko chrupiąca, środek mięciutki, a cały dom pachniał jak uliczna knajpka w Dubrowniku. No dobrze, może trochę przesadzam… Ale tylko trochę.

Cevapcici z air fryer
DrukujSkładniki:
1kg mielonej wieprzowiny, minimum 20% tłuszczu
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml wody gazowanej
sól i czarny pieprz do smaku
1½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki chili w proszku
Do podania
pomidory
ogórek
czerwona cebula
natka pietruszki i mięta pieprzowa
cytryna pokrojona w ósemki
ajvar
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przełożyć do malaksera i zmiksować na drobną pastę. Masę cebulową przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy oraz sól i całość dokładnie wymieszać.
- Proszek do pieczenia rozpuścić w wodzie gazowanej, wlać do cebulowej mieszanki i znów wymieszać. Następnie dodać mięso mielone i wyrabiać aż do uzyskania jednolitego farszu.
- Farsz podzielić na porcje i z każdej uformować wałeczek o wielkości według uznania. Gotowe cevapcici ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin lub na całą noc — cierpliwość się opłaci!
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220ºC lub w air fryerze przez około 12 minut, aż zrobią się pięknie rumiane.
- W międzyczasie pokroić warzywa i przełożyć ajvar do miseczki. Podawać z chlebem pita lub innym ulubionym pieczywem.
Smacznego i... niech Bałkany zagoszczą w Twojej kuchni!