Ogórki kiszone to bez dwóch zdań najpopularniejsze przetwory, którymi zajadamy się przez cały rok. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i obiadów. Na ich bazie można zrobić też zupę ogórkową. Największe rozczarowanie spotyka nas wtedy, gdy sięgamy po warzywo, a ono okazuje się miękkie i puste w środku. Żeby temu zapobiec, koniecznie trzeba powrzucać do słoików liście wiśni i porzeczki.
Liście porzeczki i wiśni na chrupiące ogórki kiszone
Wiele osób zapomina o dodawaniu do ogórków kiszonych liści porzeczki i wiśni, a szkoda. W końcu to właśnie one odgrywają dużą rolę w procesie kiszenia. Jak wpływają na warzywa?
Dzięki liściom wiśni nie ma mowy o rozmiękczeniu ogórków. Poza tym pomagają w zachowaniu ich naturalnego aromatu. Niepożądane nuty powstające w trakcie fermentacji zostają złagodzone, a smak staje się głębszy.
Z kolei liście porzeczki odpowiadają za chrupkość przetworów. Zawsze wychodzą jędrne, a przy tym niezwykle aromatyczne. W duecie tworzą najlepsze kiszonki, jakie tylko można sobie wyobrazić.
Przepis na chrupiąc ogórki kiszone z dodatkiem liści wiśni i porzeczki
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych;
- 1 l ciepłej wody;
- 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej;
- 5 ząbków czosnku;
- 2 liście chrzanu;
- 2 kawałki korzenia chrzanu;
- 2 kopry z baldachami;
- 1 gałązka wiśni;
- 1 gałązka porzeczki.
Przygotowanie:
Do kiszonek wybierz małe i równe ogórki, co ułatwi ich ułożenie w słoikach. Powinny też być twarde i jędrne. Najlepiej zerwać je z ogródka 7 godzin przed kiszeniem. Z kolei naczynia polecamy wyparzyć lub sterylizować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 15 minut.
Na początek dokładnie umyj ogórki. Potem powkładaj na dno słoików korzeń i liście chrzanu, połowę liści wiśni oraz porzeczki, a także po 2 ząbki czosnku.
W kolejnym kroku włóż ogórki i poukładaj je bardzo blisko siebie - muszą wypełnić cały słoik. Poprzekładaj je pozostałymi liśćmi, czosnkiem i koprem.
Następnie przygotuj solankę: rozpuść sól w wodzie i zalej nią warzywa tak, żeby były całkowicie przykryte. Na koniec zakręć naczynia i odstaw je w chłodne, zacienione miejsce. Po dwóch dniach będziesz mieć ogórki małosolne, a po tygodniu kiszone.
Zobacz też:
Niespodziewani goście? Ten boski deser zrobisz w 15 minut i oczarujesz wszystkich
Takie kotlety jedzą w Poznaniu. najważniejszy jest jeden dodatek do mięsa
Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon