Lemoniada z czarnego bzu — składniki
W ciepłe, słoneczne dni, nawodnienie jest niezwykle ważne. Nie każdy jednak lubi pić zwykłą wodę mineralną. Na szczęście mamy świetne rozwiązanie, jakim jest pyszna lemoniada z czarnego bzu. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- 1 litr wody,
- 2 cytryny,
- 2-3 łyżki miodu,
- 6-8 baldachów świeżych kwiatów bzu czarnego.
Do lemoniady najlepiej wykorzystać pół litra wody gazowanej i pół litra wody niegazowanej. Oczywiście możesz dodać tylko tę, którą bardziej lubisz. Możesz także zamienić miód na zwykły cukier.
Sprawdź również: To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go choćby początkujący
Jak przygotować lemoniadę z czarnego bzu?
Ważną kwestią przed przygotowywaniem lemoniady z czarnego bzu jest wybór cytryn. Najlepiej postawić na te ekologiczne, a jeżeli kupisz zwykłe, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu wodą z mydłem, by pozbyć się zgromadzonych na skórce chemikaliów i pestycydów. Kwiaty czarnego bzu delikatnie otrząśnij, ale nie myj. Cytryny pokrój w plasterki. Do dużego dzbanka wrzuć cytryny, kwiaty czarnego bzu oraz miód lub cukier. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Lemoniadę z czarnego bzu podawaj z lodem oraz listkami mięty.
Zobacz też:
Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść
To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon
Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd