Zdrowy wybór: naleśniki z indyka z cukinią i doskonałym sosem musztardowym

fajnainspiracja.pl 2 dni temu

Witamy w przepisie na wspaniały zdrowy wybór – naleśniki z indyka z orzeźwiającą cukinią i niesamowitym sosem musztardowym. To pyszne połączenie nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale także zapewni Twojemu organizmowi odżywczą i zbilansowaną dawkę. Przygotuj się na wyjątkowe doznania kulinarne!

Domowa leniwa pizza – wystarczy wylać ciasto na blachę do pieczenia i udekorować

Naleśniki z indyka z cukinią i sosem musztardowym

Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem

Naleśniki:

  • 2 cukinie (średnie, starte)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka musztardy żółtej

Słodkie ciasto marchewkowe, które przygotujesz w mgnieniu oka!

1) Zetrzeć cukinię na tarce, posypać solą i odstawić na 5 minut. Użyj czystego ręcznika kuchennego lub ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci (im więcej wilgoci usuniesz, tym lepiej).

2. W misce wymieszaj startą cukinię, mięso z indyka, cebulę w proszku i czosnek w proszku. Dopraw solą (trochę mniej niż zwykle, ponieważ cukinia zawiera już trochę soli) i pieprzem. Dobrze wymieszać.

3. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim lub dużym ogniu. Nałóż grubą łyżkę mieszanki na dłoń i uformuj okrągły, płaski placek. Smażyć na średnim lub dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie odwrócić i smażyć przez kolejne 3-4 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odsączyć na ręcznikach papierowych. Dodaj odpowiednią ilość oleju do następnej partii.

4. Przygotować sos. W małej misce wymieszać majonez, syrop klonowy i musztardę. Dobrze wymieszać. Podawać naleśniki z sosem.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału