Witamy w przepisie na wspaniały zdrowy wybór – naleśniki z indyka z orzeźwiającą cukinią i niesamowitym sosem musztardowym. To pyszne połączenie nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale także zapewni Twojemu organizmowi odżywczą i zbilansowaną dawkę. Przygotuj się na wyjątkowe doznania kulinarne!
Domowa leniwa pizza – wystarczy wylać ciasto na blachę do pieczenia i udekorować
Naleśniki z indyka z cukinią i sosem musztardowym
Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem
Naleśniki:
- 2 cukinie (średnie, starte)
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól
- mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy żółtej
Słodkie ciasto marchewkowe, które przygotujesz w mgnieniu oka!
1) Zetrzeć cukinię na tarce, posypać solą i odstawić na 5 minut. Użyj czystego ręcznika kuchennego lub ręczników papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci (im więcej wilgoci usuniesz, tym lepiej).
2. W misce wymieszaj startą cukinię, mięso z indyka, cebulę w proszku i czosnek w proszku. Dopraw solą (trochę mniej niż zwykle, ponieważ cukinia zawiera już trochę soli) i pieprzem. Dobrze wymieszać.
3. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim lub dużym ogniu. Nałóż grubą łyżkę mieszanki na dłoń i uformuj okrągły, płaski placek. Smażyć na średnim lub dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie odwrócić i smażyć przez kolejne 3-4 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odsączyć na ręcznikach papierowych. Dodaj odpowiednią ilość oleju do następnej partii.
4. Przygotować sos. W małej misce wymieszać majonez, syrop klonowy i musztardę. Dobrze wymieszać. Podawać naleśniki z sosem.
Smacznego!