ZDROWY BOWL Z GRUSZKĄ, HALLOUMI I KASZĄ BULGUR

masteofficial.com 1 tydzień temu

Bowl z kaszą bulgur, smażonym halloumi i gruszką to doskonała opcja na zdrowy, pełnowartościowy lunch, który z łatwością można przygotować z wyprzedzeniem. Połączenie bulguru, będącego źródłem błonnika, z chrupiącym, podsmażonym halloumi i soczystą gruszką, tworzy smaczną i sycącą kompozycję, która doda energii na resztę dnia. To szybki i prosty przepis, idealny, aby przygotować go dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy.

Składniki na zdrowy bowl z gruszką halloumi i kaszą:

[porcja dla dwóch osób]
  • 1 gruszka
  • 100g sera halloumi
  • 50g rukoli
  • 2 garści białej kapusty
  • 50g kaszy bulgur
  • 1/3 pęczku cebulki dymki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
    Przyprawy: płatki chilli, sól oraz pieprz
@maste_official

To jeden z tych przepisów, którego absolutnie nie planowałam, a do którego będę wielokrotnie powracać ✨ Lekki i pełen smaku bowl ze złocistym halloumi, słodką gruszką, kaszą bulgur i chrupiącą kapusta jest niezwykle ciekawą alternatywą dla sałatek. Możemy z powodzeniem zrobić go dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy ✨ ••• #bowl #wege #halloumicheese #waszamarcysia #pomyslnunch #pomyslnaobiad #prostyprzepis #pyszne

♬ dźwięk oryginalny – Maste Wasza Marcysia

Sposób przygotowania zdrowego bowla z gruszką, halloumi i kaszą bulgur

Krok 1
Przygotowanie gruszek i halloumi

  • Gruszki oraz ser halloumi kroimy w niewielką kostkę.
  • Na odrobinie oliwy podsmażamy wszystko, aż ładnie się przyrumieni.
  • Pod koniec dodajemy szczyptę płatków chilli.
  • W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur według instrukcji.

Krok 2
Przygotowanie sosu i podawanie sałatki

  • Oliwę, miód, musztardę oraz sok z cytryny bardzo dobrze mieszamy lub ubijamy w słoiku, aż sos zrobi się gęsty i kremowy. Doprawiamy sola oraz pieprzem.
  • W miseczce układamy w miseczce rukolę oraz cienko poszatkowaną biała kapustę.
  • Dodajemy także podsmażoną gruszkę oraz halloumi, a także kaszę bulgur.
  • Na koniec posypujemy wszystko świeżą dymką i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału