Zdobyli laury w ogólnopolskim konkursie za deser z... kaszy gryczanej!

zyciesokolowa.pl 1 dzień temu

Kolejny sukces odnieśli uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim na IV Ogólnopolskim Konkursie Slow Food 2025. Uczniowie „Rolnika” Julia Gąsowska oraz Daniel Krasnodębski zajęli trzecie miejsce w IV Ogólnopolskim Konkursie Slow Food 2025. Konkurs odbył się 20 maja 2025 r w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach To oryginalne wydarzenie promuje ideę zdrowego, naturalnego i świadomego odżywiania, opartego na lokalnych produktach, tradycji kulinarnej i szacunku dla środowiska. Konkurs skierowany był do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru talerzowego z kaszy gryczanej – palonej, niepalonej lub w formie mąki – łączącego smak, zdrowie i kreatywność. W konkursie startowało kilkanaście drużyn z całej Polski, jednak do ścisłego finału zakwalifikowało się sześć. Jury było pod ogromnym wrażeniem dania w wykonaniu Julii i Daniela, które nazwali „Mini serniczki z kaszy gryczanej z lodami i popcornem”, który doskonale wpisał się w filozofię Slow Food

Idź do oryginalnego materiału