Zawijane drożdżówki z serem i jagodami

justynadragan.pl 3 miesięcy temu

Zawijane drożdżówki z serem i jagodami wysmarowane po upieczeniu cytrynowym syropem cukrowym i obsypane pokruszonymi płatkami migdałowymi. w okresie jagodowym zalecam, by korzystać z jagód świeżych. Spróbuj upiec je w swojej kuchni! Czekam na Twoją opinię :).


SKŁADNIKI:

(na 8-10 sztuk)

Ciasto drożdżowe:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 300 g tłustego mielonego sera (polecam Mój Ulubiony z Wielunia lub Piątnica w czerwonym wiaderku)
  • 40 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150-200 g jagód

Cytrynowy syrop cukrowy:

  • 30 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto drożdżowe: drożdże wkrusz do miseczki, wsyp 2 łyżeczki cukru, wymieszaj, aż drożdże się upłynnią. Wlej 50 ml mleka i wsyp 30 g mąki. Wymieszaj do połączenia, przykryj miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, resztę cukru i mleka, a także wbić jajko, dodaj żółtko, sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj mikserem z hakiem, aż stanie się elastyczne i jednolite. Dopiero pod koniec wyrabiania dodaj miękkie masło. Ciasto pozostawić w misce na 60 minut przykrywając ściereczką.

Nadzienie: ser wymieszaj z cukrem i ekstraktem do połączenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypaną mąką blacie na prostokąt. Połowę powierzchni wysmaruj serem, wysyp na nią jagody. Część ciasta bez sera złóż na tę z serem i jagodami, dociśnij dłońmi. Dużym ostrym nożem pokrój ciasto na 8-10 kawałków (patrz zdjęcia poniżej). Każdy kawałek skręć dwukrotnie tworząc spiralną drożdżówkę.

formowanie drożdżówek

Drożdżówki umieść na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do napuszenia, po czym wysmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do przestudzenia.

przed i po upieczeniu

Cytrynowy syrop cukrowy: składniki umieść w garnuszku, podgrzewaj do zagotowania (cukier powinien się rozpuścić).

Jeszcze ciepłe drożdżówki wysmaruj syropem cukrowym i posyp pokruszonymi prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!


RADY:

  • drożdżówki przechowuj w papierowym/foliowym woreczku – wtedy dłużej zachowają świeżość,
  • jagody możesz zamienić na inne sezonowe owoce, np. maliny, porzeczki,
  • użyj dobrej jakości twarogu. Sery wymienionych w przepisie marek sprawdzą się rewelacyjnie!
  • chcąc upiec klasyczne jagodzianki, koniecznie sprawdź ten przepis.

Idź do oryginalnego materiału