Zawichost: Tradycyjnie i nowocześnie – lokalne przysmaki na cały rok (FOTOGALERIA)

leliwa.pl 1 tydzień temu

Dwanaście tradycyjnych i dwanaście współczesnych potraw znajdzie się w kalendarzu, jaki powstanie w gminie Zawichost na 2025 rok. Potrawy te zostały zaprezentowane podczas wydarzenia „Zawichojskie Smaki Czterech Pór Roku”, które odbyło się po raz czwarty w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

 Na placu targowym w Zawichoście spotkały się reprezentacje sołectw oraz mieszkańcy, aby nie tylko zapoznać się z kulinariami ale też wspólnie pobiesiadować przy dźwiękach kapeli ludowej. Swoje stoiska przygotowało dziesięć sołectw, w tym koła gospodyń i gospodarzy wiejskich oraz oraz po raz pierwszy Warsztaty Terapii Zajęciowej i Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.

 Sołectwo Pawłów przygotowało bigos oraz krokiety. Mówi Paulina Maruszczak z Pawłowa:

Bigos gotowała Ewa Dudzińska z Pawłowa:

Nie mogło zabraknąć współczesnego akcentu w postaci krokietów. Mówi Małgorzata Mizera także z Pawłowa:

Proste ale pyszne danie przygotowała Joanna Oleszek z Linowa:

Mieszkańcom gminy Zawichost bardzo się podoba idea spotkania przy regionalnych kulinariach:

Tegoroczne formuła wydarzenia została wzbogacona o elementy pozakulinarne. Mówi dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Zawichoście Anna Paluch:

– To świetna okazja do integracji – mówi burmistrz Zawichostu Katarzyna Kondziołka:

Podczas wydarzenia nie zabrakło także atrakcji dla dzieci między innymi w postaci darmowych dmuchańców.

Idź do oryginalnego materiału