Zastosuj sekretny przepis wiedeńskich mistrzów kulinarnych. Jajka na śniadanie wyjdą za każdym razem!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajka po wiedeńsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje


W twoim śniadaniowym menu królują dania z jajek? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie propozycję prosto z Wiednia. Co powiesz na jajko na miękko podane w szklance? Takie właśnie są jajka po wiedeńsku, które wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. W czym dokładnie tkwi ich wyjątkowość?

Jajko na miękko czy jajko na twardo? To dylemat, który jest obecny w wielu polskich domach. jeżeli lubisz wariacje na temat jajek, to możesz urozmaicić swoje śniadaniowe menu i przygotować je na kilka ciekawych sposobów. Jednym z nich są bez wątpienia jajka w wersji wiedeńskiej. To popularne jajko na miękko, z tym, iż gotowane bez skorupki. Jak ugotować najlepsze jajka po wiedeńsku? Postanowiliśmy zaprezentować ci ten najlepszy przepis.

Jajka po wiedeńsku – gotowanie i czas przygotowania

Zanim poznasz przepis na jajka po wiedeńsku, dobrze jest poznać te najważniejsze informacje, związane z tym wiedeńskim przysmakiem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, jeżeli zastosujesz wszelkie wskazówki, które pojawią się w poniższym przepisie. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, iż ugotowanie jajka z idealną konsystencją to prawdziwe wyzwanie. jeżeli zastanawiasz się, jak długo gotować jajka po wiedeńsku, to optymalnie będzie to 6 minut. Czas gotowania tych większych jajek może dochodzić choćby do 8 minut.

Jajka po wiedeńsku – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje

Sprawdź: Tych produktów nigdy nie łącz z jajkami. Lista jest długa, a konsekwencje poważne

Najlepszy przepis na jajka po wiedeńsku – jak je przygotować?

Jajka po wiedeńsku to przysmak, który zaskakuje pod każdym względem. Z jednej strony wygląd dania, z drugiej – smak, a z trzeciej – dokładność i precyzja przygotowanie. Możesz być pewny tego, iż to śniadanie z jajek już na stałe zagości w twoim domowym menu.

Składniki:

  • jajka
  • sól
  • świeże zioła
  • odrobina masła.

Gotowanie jajek po wiedeńsku – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajko do szklanki lub słoika w taki sposób, by żółtko się nie rozpłynęło.
  2. Zagotuj wodę w płytkim rondlu lub na głębszej patelni i następnie zmniejsz ogień.
  3. Wstaw naczynie z jajkiem do garnka z gotującą się wodą i poczekaj do momentu, aż białko się zetnie – szacowany czas to około 3-5 minut. Pamiętaj, iż żółtko musi zostać płynne.
  4. Jajka są gotowe. Podaj je z odrobiną masła, soli i z ulubionymi ziołami.

Szukasz pomysłu na pożywne danie? Polecamy pyszne placki z kapusty:

Idź do oryginalnego materiału