Biszkopt, choć z pozoru wydaje się być prostym w przygotowaniu ciastem, tak naprawdę potrafi przyprawić o niemały zawrót głowy. Ilu cukierników, tyle metod na to, jak przygotować puszysty i smaczny wypiek. Wiele przepisów łączą jednak pewne wskazówki, które mają ułatwić amatorom przejście całego procesu i zakończenie go sukcesem. Zobacz, jakich błędów nie popełniać przy łączeniu ze sobą składników.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?
Biszkopt z 3 jaj. Zrób to pół godziny przed tym, zanim zaczniesz mieszać składniki
Ciasto biszkoptowe można przyrządzić na wiele sposobów. W zależności od tego, do czego będziemy używali wypieku - budowania piętrowego tortu lub jako podstawę do deseru z galaretką - gramatura będzie się zmieniać. Do przygotowania spodu pod świąteczne przysmaki będziemy potrzebowali:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
szczypta soli
Zanim jednak przystąpimy do łączenia składników, pamiętajmy, żeby jajka wyciągnąć przynajmniej 30 minut wcześniej z lodówki, aby zdążyły nabrać temperatury pokojowej. To jedna z ważniejszych kwestii, dzięki której będziemy mogli być spokojniejsi i mieć pewność, iż biszkopt będzie udany. Kolejnym istotnym aspektem jest proces ubijania białek.
Biszkopt, który zawsze wychodzi. Brak pośpiechu to klucz do sukcesu
Mówi się, iż kluczem do sukcesu przy pieczeniu biszkoptu jest dokładne ubicie białek, do których na samym początku dodajemy szczyptę soli. Dzięki temu możemy mieć pewność, iż piana będzie sztywna - czyli taka, jakiej potrzebujemy. Kiedy obrócimy miskę do góry nogami, a masa nie wyląduje na podłodze, przechodzimy do dodawania cukru. Na tym etapie również musimy wykazać się precyzją i dokładnie rozmieszać słodki dodatek, który należy przesypywać do białek partiami (np. po jednej łyżeczce). Następnie do miski wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę tortową - również dzieląc ją na kilka porcji podobnie jak cukier.
Zobacz też: Nie wyrzucaj zakalca. Dorzuć kilka składników i stwórz smakowitą przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni
Pod sam koniec zmieniamy obroty miksera na niższe i przy wolnych obrotach maszyny dodajemy wody i oleju. Gładką, dobrze rozmieszaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Pamiętaj, żeby nie wyciągać biszkoptu za gwałtownie z ciepła, pozwól mu w nim odpocząć przy uchylonych drzwiczkach po zakończeniu procesu wypiekania. Podstawę deseru wyjmujemy na blat dopiero po 30 minutach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.