Wiele osób podaje smażoną rybę podczas postnego piątku. Problem jednak z tym daniem polega na tym, iż po procesie smażenia, w całym domu unosi się nieprzyjemny zapach. Można jednak temu zapobiec na kilka sposobów. Dzięki nim nasze pomieszczenia nie będą wymagały wietrzenia, aby pozbyć się przykrych zapachów.
Chcesz uniknąć zapachu smażonej ryby w całym domu? Połóż to na patelni
Podczas smażenia ryb często wydziela się nieprzyjemny zapach, który pozostaje w naszych pomieszczeniach przez długi czas. Wystarczy jednak prosty sposób, aby pozbyć się tego problemu. Okazuje się bowiem, iż musimy jedynie w trakcie smażenia obłożyć patelnię plasterkami cytryny oraz świeżymi gałązkami rozmarynu i tymianku.
Na rozgrzany tłuszcz, przed położeniem ryby, wkładamy 3-4 plastry cytryny oraz po jednej gałązce wspomnianych ziół. Dopiero wtedy układamy w naczyniu rybę i ją smażymy. Dzięki olejkom eterycznym zawartym w ziołach oraz cytrusach zneutralizujemy przykry zapach ryby i sprawimy, iż to właśnie te zapachy pojawią się w powietrzu.
W dodatku składniki te korzystnie wpłyną na smak samej ryby. Cytryna doda nieco świeżości i orzeźwienia potrawie, a tymianek oraz rozmaryn nadadzą przyjemnej, ziołowo-korzennej nuty. Dzięki temu uzyskamy smaczne danie, a w naszym domu będzie unosił się delikatny aromat.
Czytaj również: Mało kto wie, iż są jadalne. Tymczasem to bomba witaminowa i to za darmo
Jak jeszcze zapobiec nieprzyjemnemu aromatowi podczas smażenia ryby? Wypróbuj te sposoby
Oczywiście to niejedyna metoda na to, by zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi podczas smażenia ryby. o ile akurat nie mamy w domu ziół lub cytryny, możemy śmiało wykorzystać alternatywy, które są równie skuteczne.
Znaną i polecaną metodą jest smażenie ryby w papierze do pieczenia. W szczególności sprawdzi się to na patelni grillowej lub ceramicznej. Dzięki temu tłuszcz nie będzie przywierał, a zapach będzie o wiele mniej wyczuwalny.
Warto także wykorzystać mleko i przed smażeniem ryby, moczyć ją w tym produkcie przez 15-20 minut. Dzięki temu zneutralizujemy zapach. Metoda ta działa szczególnie dobrze w przypadku ryb mrożonych.
Dobrym sposobem jest również wstawienie w rondelku wody z 3 łyżkami octu. Gotując ją podczas smażenia ryby, sprawimy, iż wchłonie ona większość nieprzyjemnych zapachów, więc nie będą się one roznosiły po całym mieszkaniu.
Znaczenie ma także to, na czym smażymy rybę. Zastąpmy masło olejem rzepakowym. Dzięki temu, iż olej ma wyższą temperaturę dymienia, będzie on neutralny, niż masło, które gwałtownie się pali i wzmacnia aromaty.
Zobacz też:
W święta wcale nie musisz przytyć. Zamiast odmawiać sobie pyszności, zrób to
Kup w aptece i wkrop do wazonu. Bazie postoją wiele miesięcy
Słyszałeś o pisankach ozdobionych cukrem? Są banalnie proste do wykonania i wyglądają obłędnie