Co na przypalone garnki i patelnie? Pomoże soda oczyszczona, sól i płyn do naczyń
Przypalone sprzęty kuchenne często doprowadzają nas do białej gorączki. Na domiar złego, szorowanie ich dzięki druciaków może tylko pogorszyć sytuację – nietrudno wówczas o przypadkowe zniszczenie powłoki garnka lub patelni. Wobec tego, w jaki sposób pozbyć się przypalonego tłuszczu i resztek przygotowywanego wcześniej jedzenia? Okazuje się, iż pomóc może soda oczyszczona.
Soda oczyszczona to składnik, który prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchennej szafce. Ów produkt rewelacyjnie nadaje się do sprzątania kuchni. Z jej pomocą można pozbyć się uciążliwych zabrudzeń z tłuszczu. Idealnie nada się również do wyczyszczenia przypalonych garnków i patelni. Dodatkowo warto użyć soli wykazującej adekwatności ścierające oraz niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń.
Przeczytaj też: Nie musisz wyrzucać przypalonej patelni. Włóż ją do reklamówki i zalej, a znów będzie lśnić
Jak wyczyścić przypalone garnki i patelnie?
W jaki sposób usunąć przypalenia ze wspomnianych sprzętów kuchennych? To proste – wystarczy rozsypać sodę na dnie garnka lub patelni i dokładnie rozprowadzić ją po zabrudzonych miejscach. Dodatkowo dodaj niewielką ilość soli, która wykazuje adekwatności ścierające oraz zalej całość niewielką ilością płynu do mycia naczyń.
Za pomocą gąbki wetrzyj powstałą "pastę" w dno patelni lub garnka, skupiając się w szczególności na przypalonych miejscach. Następnie przykryj dno ręcznikiem papierowym i polej je niewielką ilością wody. Odczekaj 25 minut. Następnie przetrzyj całość wyłożonym wcześniej ręcznikiem papierowym i opłukaj naczynie pod bieżącą wodą. Zabrudzenia powinny bezproblemowo zejść.
Zobacz też:
Tak gwałtownie wydrylujesz wiśnie. Wystarczy produkt z kuchennej szafki
Wyjeżdżasz na urlop? Włóż monetę do zamrażarki, a po powrocie sobie podziękujesz
Tak suszone grzyby będą smaczne i aromatyczne. Nie musisz mieć specjalnej suszarki