Gotowanie może nieść ze sobą wiele euforii i satysfakcji, jeżeli zna się podstawowe zasady bezpieczeństwa. Te dotyczą między innymi smażenia na patelni z wykorzystaniem oleju, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Chcąc zminimalizować to zjawisko, warto sięgnąć po domowe triki, które są łatwe w wykonaniu i efektywne w swoim działaniu.
Pryskanie oleju podczas smażenia. Czy można coś z tym zrobić?
Olej tryskający prosto z rozgrzanej patelni potrafi być prawdziwą udręką. Utrudnia przygotowanie posiłku, tworzy liczne zabrudzenia, a przy stanowi niebezpieczeństwo.
Winowajcą tego zjawiska jest woda lub wilgoć, która dostaje się do gorącego tłuszczu. Choćby kropla wody na patelni może spowodować zajście następującego zjawiska. Woda w wysokiej temperaturze gwałtownie paruje i tym samym powstająca para wyrzuca drobinki oleju w górę. Najczęściej dzieje się tak, gdy patelnia pozostało wilgotna bądź gdy w smażonym produkcie jest dużo wody.
Chcąc tego uniknąć, należy zadbać, aby patelnia była w pełni osuszona. W tym celu warto odpowiednio ją nagrzać jeszcze przed wlaniem oleju. Ponadto dobrze zadbać o dokładne osuszenie produktów. Wiadomo, iż w wielu przypadkach nie da się całkowicie wyeliminować wody i wilgoci, ale im jej mniej, tym lepiej.
Zobacz także: Wlej to do gotujących się ziemniaków. Nie będą się rozpadać ani zmieniać koloru
Prosty sposób na tryskający olej. Nie będzie już stanowił problemu
Wybieranie odpowiedniego oleju oraz wykorzystanie jego wystarczającej ilości również wpływa na zjawisko pryskania. Chcąc jednak w pełni je zminimalizować, warto sięgnąć po proste domowe triki.
Jednym z nich jest wykorzystanie soli. Wystarczy odrobinę wsypać na powierzchnię patelni przed wlaniem oleju. Poprzez swoje adekwatności sól wchłonie wodę obecną na patelni, przez co olej nie będzie pryskać.
Nietypowym, ale za to niezwykle skutecznym trikiem na zminimalizowanie pryskania jest wykorzystanie ręcznika papierowego nasączonego... octem. Ten pełni rolę stabilizatora, który poprzez swoje adekwatności higroskopijne minimalizuje efekt pryskającego tłuszczu.
Warto więc przed przystąpieniem do smażenia, przetrzeć patelnię ręcznikiem z odrobiną octu. Nie wpłynie to na smak potrawy, ale za to pomoże uniknąć problematycznego tryskania tłuszczu. Co ciekawe, po ocet warto również sięgnąć, chcąc zminimalizować zapach towarzyszący smażeniu na patelni.
Może cię zainteresować: To najlepszy sposób czyszczenia deski do krojenia. Wystarczy ściereczka i żelazko
Zobacz też:
Pijesz siemię lniane? Uważaj, by nie popełnić tego powszechnego błędu
Masz takie lampki w ogrodzie? Sprawdź, co zrobić z nimi przed zimą
Zapomnij o szorowaniu toalety. W ten sposób gwałtownie pozbędziesz się zacieków